Business Internaţional

Uniunea Europeana vrea un program de lucru de maximum 48 ore/saptamana

23.09.2004, 00:00 29

Comisia Europeana urma sa discute ieri asupra unor posibile modificari aduse directivei europene privind orele de lucru, Comisia  incercand sa limiteze timpul pe care angajatii il petrec la serviciu, relateaza BBC.
Pe masa de discutii se vor afla planuri, care ar putea sa impuna restrictii asupra abilitatii statelor membre, inclusiv asupra Marii Britanii, de a putea face ceva impotriva programului de lucru saptamanal de maximum 48 ore.
Lideri ai unor importante companii din Marea Britanie au criticat deja aceasta actiune, spunand ca va genera birocratie si va afecta veniturile.
Sindicatele, pe de alta parte, argumenteaza ca planurile Comisiei Europene ar trebui sa fie si mai exigente.
Comisia nu vrea sa ofere informatii in legatura cu propunerile respective, dar a anuntat ca intentioneaza sa intareasca dreptul angajatului de a alege si in acelasi timp sa restabileasca abilitatea salariatilor de a negocia cu angajatorii. Comisia a adaugat ca nu a fost stabilit nimic concret, dar federatia sindicatelor din Marea Britanie (Trade Union Congress )  a precizat ca a vazut totusi  o copie a planului.
Potrivit federatiei sindicale, Comisia analizeaza posibilitatea de a schimba modalitatea conform careia calculeaza media numarului de ore lucrate, extinzand perioada pentru care se face acest calcul la 12 luni comparativ cu actuala procedura care ia in calcul o perioada de patru luni.
In prezent, aproximativ 30% din angajatii din Austria, Olanda si Marea Britanie lucreaza mai mult comparativ cu orele prevazute in contractul de munca. In Marea Britanie, potrivit estimarilor federatiei TUC, " aproape patru milioane de angajati lucreaza in mod regulat mai mult de 48 ore pe saptamana", ceea ce reprezinta aproximativ 15% din totalul fortei de munca.
O alta intrebare care se poate pune este daca un program de lucru mai redus determina salariatii sa fie si mai eficienti. In Franta, scaderea programului de lucru a coincis cu o crestere a productivitatii - de la 22,37 dolari pe ora in 1980 la 35,13 dolari in 2003. Totusi, si in Marea Britanie a crescut productivitatea, de la 16,79 dolari pe ora la 27,75 dolari pe ora in aceeasi perioada.
Orice propunere va trebui sa fie votata de Parlamentul European inainte de a intra in vigoare.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO