Business Internaţional

Uniunea Europeana regandeste strategia anti-dumping

14.06.2006, 00:00 45

Peter Mandelson, comisarul pentru comert al Uniunii Europene, a lansat un pachet de masuri anti-dumping controversat care se intoarce impotriva companiilor din cadrul Uniunii.

Mandelson intentioneaza sa relaxeze regimul anti-dumping dupa ce masurile impuse anul trecut Chinei au dus la blocarea unei cantitati uriase de articole de imbracaminte la granitele UE, scrie Financial Times.

Taxele anti-dumping impuse incaltamintei ieftine produse in Asia au afectat si firmele europene care produceau in Vietnam. Potrivit asociatiei retailerilor si producatorilor din UE care produc bunuri in Asia, Uniunea a marcat un gol in propria poarta cand a pedepsit tarile in care statele europene au activitati de productie din ce in ce mai dezvoltate. Spre exemplu, masurile impuse Vietnamului risca sa duca la disponibilizarea catorva mii de muncitori intr-o tara care primeste in paralel din partea UE ajutor pentru dezvoltare.

"Globalizarea a facut ca relatiile dintre companii si dintre state sa fie mai complexe si mult mai stranse decat erau acum cativa ani", a spus Mandelson. "Instrumentele politicii europene trebuie sa se adapteze acestei tendinte", a adaugat el.

Subiectul ar putea aduce in actualitate opozitia dintre statele cu viziuni comerciale mai liberale, ca Suedia, unde retailerii s-au opus unor tarife mai mari, si Italia, un producator important de incaltaminte care vrea ca produsele sale sa fie protejate de importuri ieftine.

Pentru a mai diminua tensiunea politica, departamentul de comert al Comisiei va apela la experti din afara Uniunii, precum si la guvernele si grupurile direct interesate din cele 25 de state membre.

Cliff Stevenson, consilier pe probleme de comert care a monitorizat recent procedurile anti-dumping pentru Comisia Europeana, a spus ca o reevaluare a masurilor este oportuna, chiar daca subiectul "starneste sentimente puternice de ambele parti".

Mandelson spera sa faca publice schimbarile la sistemul anti-dumping pana la sfarsitul anului. Pentru a deveni lege, proiectul va trebui sa fie aprobat de ceilalti comisari si de majoritatea statelor membre.

Alaturi de alte puteri industrializate, UE a devenit mai constienta de folosirea masurilor anti-dumping, dupa ce Uniunea insasi a fost tinta actiunilor anti-dumping. "UE a inteles ca masurile pe care le impune le vor fi impuse si exportatorilor sai", a spus un avocat specializat in drept comercial. Se prea poate ca UE sa fi hotarat ca e mai bine sa-si sustina exportatorii - in general companii mai competitive - decat sa protejeze companiile interne care concureaza cu importurile, a mai spus el.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), autoritatile de la Bruxelles au initiat 24 de investigatii anul trecut, dublu fata de SUA, dar mult mai putin fata cele 65 din 1998. Din numarul total al investigatiilor deschise anul acesta, doua treimi sunt atribuite tarilor in curs de dezvoltare, in frunte cu India (25) si China (24). radu.racu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO