Business Internaţional

UniCredit si Capitalia negociaza o fuziune de 100 mld. euro

17.05.2007, 18:52 17

Capitalia si UniCredit au confirmat faptul ca se afla in discutii cu privire la o posibila fuziune pe masura ce politicienii si investitorii par a fi de acord cu o astfel de uniune.
Bancile, care fuzionate ar avea o capitalizare de aproximativ 100 de miliarde de euro, au declarat ca discuta despre o posibila fuziune, dar ca nu au ajuns inca la un acord, scrie Financial Times.
Romano Prodi, primul-ministru al Italiei, a declarat la inceputul acestei saptamani ca aceste semne de dinamism ale pietei sunt binevenite in sectorul bancar din Italia. Guvernul italian a indicat faptul ca este dispus sa joace un rol important in efectuarea de tranzactii, chiar daca acest lucru a dus la efectuarea de investigatii de catre Comisia Europeana.
Capitalia a anuntat ca nu a fost convenit inca un acord, dar surse din cadrul bancii au declarat ca discutiile ar putea fi finalizate cel mai devreme la inceputul saptamanii viitoare.
Sursa a precizat ca presedintele Capitalia ar putea informa membrii conducerii, saptamana viitoare in legatura cu stadiul discutiilor.
Potrivit estimarilor anterioare ale analistilor, oferta UniCredit pentru Capitalia ar putea fi de 8,3-9,2 euro per actiune.
Actiunile Capitalia erau cotate la 7,86 euro la inchiderea sedintei de luni, in crestere cu 4,6%. Acest nivel este cu 26% mai ridicat decat nivelul de la mijlocul lunii martie, atunci cand Cesare Geronzi, presedintele consiliului de administratie al Capitalia, a incercat sa-l inlature pe Matteo Arpe, directorul executiv al bancii. Actiunile sunt in crestere cu 7,8% in comparatie cu nivelul atins in urma cu 13 luni.
Actiunile UniCredit au crescut cu 1,6% la 7,59 euro, investitorii nefiind prea entuziasti cu privire la prima pe care ar putea sa o ofere UniCredit pentru a achizitiona banca rivala.
Grupul format prin fuziunea dintre UniCredit si Capitalia ar depasi banca Intesa Sanpaolo din punctul de vedere al valorii de piata, dar nu si in cazul cotei pe piata interna si a numarului de filiale de retail.
UniCredit are o capitalizare de piata de 107,6 miliarde de dolari (79,5 miliarde de euro), mai mare decat cea de 104,7 miliarde de dolari (77,3 miliarde de euro) a Intesa Sanpaolo.
Capitalia, cu o valoare de piata de aproape 28 de miliarde de dolari (20,6 miliarde de euro), a fost mentionata drept un potential partener pentru banci straine, printre care grupul olandez ABN Amro si banca spaniola Santander. Prin fuziunea cu UniCredit banca ar ramane sub control italian si nu ar reprezenta un mijloc de intrare a unui grup strain pe piata italiana.
Alessandro Profumo, directorul executiv al UniCredit, defineste banca sa drept una cu adevarat internationala. In 2005 UniCredit a achizitionat banca germana HVB si si-a creat o pozitie dominanta in Europa Centrala si de Est.
Banca a mai avut intrevederi cu grupul financiar Societe Generale din Franta cu privire la incheierea unui contract si mai mare, desi care ar fi presupus sinergii mai reduse.
UniCredit ar putea prelua SocGen in viitor, dar dupa ce isi intareste pozitia pe piata locala.
Capitalia impreuna cu UniCredit ar detine aproximativ 18% din Mediobanca, si ar fi cel mai mare actionar al Generali, compania de asigurari.
O alta problema a bancii ar reprezenta-o Cesare Geronzi, care este anchetat in mai multe investigatii ale politiei care ar putea dauna imaginii bancii.
Analistii au sugerat faptul ca Geronzi, care mai ocupa functia de vicepresedinte al Mediomanca, ar putea dori o functie mai importanta in cadrul bancii de investitii.
Mediobanca ia in considerare o mutare la un sistem cu doua consilii, care ar implica nevoia pentru doi presedinti ai consiliilor de administratie.
Activele UniCredit si-au triplat valoarea la 823 de miliarde de euro intre 2003 si 2006, cea mai ridicata rata de crestere dintre cele mai mari zece banci din Italia.

UniCredit si Capitalia ameninta Intesa Sanpaolo
UniCredit are o capitalizare de piata de 107,6 miliarde de dolari (79,5 miliarde de euro), mai mare decat cea de 104,7 miliarde de dolari (77,3 miliarde de euro) a Intesa Sanpaolo.
Activele UniCredit si-au triplat valoarea la 823 miliarde de euro intre 2003 si 2006, cea mai ridicata rata de crestere dintre cele mai mari zece banci din Italia.
Capitalia impreuna cu UniCredit ar detine aproximativ 18% din Mediobanca si ar fi cel mai mare actionar al Generali, compania de asigurari.
Potrivit estimarilor anterioare ale analistilor, oferta UniCredit pentru Capitalia ar putea fi de 8,3-9,2 euro per actiune.
Actiunile Capitalia erau cotate la 7,86 euro la inchiderea sedintei de luni, in crestere cu 4,6%, in timp ce actiunile UniCredit au crescut cu 1,6% la 7,59 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO