Business Internaţional

UniCredit cere un ajutor de 4 mld. euro de la statul italian si austriac

UniCredit cere un ajutor de 4 mld. euro de la statul italian si austriac
18.03.2009, 14:47 22

UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a anuntat un declin de 57% al profitului aferent trimestrului patru al anului trecut, adaugand ca firma ar putea primi un ajutor guvernamental in valoare de 4 mld. euro (5,2 mld. dolari), scrie Bloomberg.

Profitul net al bancii a coborat in intervalul octombrie-decembrie pana la 505 milioane de euro, fata de 1,17 miliarde de euro in ultimele trei luni din 2007. Anterior, analistii estimau un profit net de 351 de milioane de euro.
In aceste conditii, banca cu sediul in Milano a dat consiliului de conducere un mandat pentru a negocia termenii privind obtinerea de fonduri din partea guvernelor italian si austriac.
Alessandro Profumo, directorul executiv al UniCredit, a declansat o operatiune majora de reducere a costurilor, reducand numarul locurilor de munca si anuland plata dividendelor catre investitori, pentru a conserva lichiditatile de 3,6 miliarde de euro detinute de catre banca.
In acelasi timp, executivii bancii au declansat o operatiune de strangere de lichiditati, in valoare de 3 miliarde de euro, din partea investitorilor pentru a intari situatia financiara a institutiei pe fondul actualei crize economice. UniCredit ar putea intra, de asemenea, pe lista marilor banci care au primit sprijin din partea statului.
UniCredit se numara printre bancile "cu cea mai mare nevoie de capital in termeni absoluti", au declarat analistii Nomura Securities, Paola Biraschi si Antonio Rizo. Rata capitalului propriu, Tier 1, se situeaza la 6,5% dupa recentele operatiuni de strangere de lichiditati.
Profitul anual al bancii a scazut cu 38% pana la 4 miliarde de euro, fiind in linie cu estimarile revizuite ale creditorului. Anterior lunii decembrie se estima un profit net anual de 5,2 miliarde de euro. Profitul operational pentru intreg anul 2008 s-a situat la 10,1 miliarde de euro.
Pentru activitatea de anul trecut, directorul executiv si ceilalti membri din consiliul de conducere al bancii nu vor primi bonus. Actiunile creditorului se tranzactionau la jumatatea sedintei de ieri in crestere cu 11,5% fata de nivelul din ziua precedenta.
Incasarile din dobanzi au urcat anul trecut cu 13,4%, la 18,3 miliarde de euro, datorita tendintei de crestere a dobanzilor din prima parte a anului trecut si cresterii volumului de imprumuturi acordate. Volumul creditelor acordate consumatorilor era, la finalul lui 2008, de circa 612 miliarde de euro, in crestere cu 6,5% fata de sfarsitul lui 2007, avans datorat in buna masura cresterii cu 30,7% inregistrata pe pietele din Europa Centrala si de Est.
Veniturile din comisioane au scazut, in acelasi timp, cu 15%, la 9,09 miliarde de euro, de la 10,6 miliarde de euro in 2007, pe fondul reducerii comisioanelor percepute pentru operatiunile de administrare a activelor, un efect secundar al caderii pietelor financiare globale. Costurile operationale au scazut usor, la 16,69 miliarde de euro, iar cheltuielile cu salariile au coborat cu 1,7%, la 9,1 miliarde de euro. Reteaua de sucursale a UniCredit s-a extins cu 537 de locatii in perioada decembrie 2007 - decembrie 2008, de la 9.714 la 10.251 unitati.
Banca italiana este prezenta si pe piata romaneasca, prin UniCredit Tiriac Bank, formata in 2007 prin fuziunea UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO