Business Internaţional

Ungaria va penaliza firmele care nu majorează salariile

Autor: Catalina Apostoiu

04.05.2011, 23:36 323

Ungaria intenţionează să sancţioneze companiile private care nuvor majora salariile în conformitate cu procentul stabilit încadrul unui acord încheiat între angajatori, angajaţi şi guvern, adeclarat un oficial al partidului de guvernământ al ţării, citat deBloomberg.

"Începând de anul viitor vom recurge la sancţiuni mai dure", adeclarat Antal Rogan, preşedinte al Comitetului pe Economie dincadrul Parlamentului.

"Companiile care nu vor implementa majorarea salarială convenităpentru angajaţii cu venituri scăzute nu vor primi comenzi sausubvenţii de la stat."

Companiile care vor majora salariile celor cu venituri scăzuteşi medii în conformitate cu acordul vor plăti contribuţii socialemai mici, veniturile bugetare urmând să fie reduse cu aproximativ10 mld. forinţi (37,7 mil. euro) pe an în urma acestei măsuri, adeclarat Rogan.

Un alt plan al guvernului, susţinerea debitorilor ce întâmpinăprobleme în a-şi plăti ratele creditelor ipotecare contractate, vacosta statul încă aproximativ 15-20 mld. forinţi anual, a precizatRogan, citat de Portfolio.hu.

El a adăugat că statul va fi dispus să ajute debitorii ale cărorlocuinţe au o valoare de până în 15-20 mil. forinţi (56.000-75.000de euro), pentru un nivel ce depăşeşte acest prag susţinereastatului fiind dificil de justificat pe motive sociale.

Modul în care statul poate susţine guvernele locale este săajute la prelungirea maturităţii datoriilor, a declarat oficialulpartidului ungar. De asemenea, va trebui să fie stabilit ce fel deactive pot oferi municipalităţile statului în schimbul acesteimăsuri.

Statul trebuie să diferenţieze între creditele contractatepentru locuinţe de valoare ridicată şi locuinţe de valoare scăzută,a subliniat Rogan, adăugând că limita superioară pe care statuleste dispus s-o accepte este 20 mil. forinţi.

Rogan a declarat de asemenea că statul intenţionează să-i ajutepe cei aproximativ 85% din datornici care şi-au plătit ratele latimp. În cazul acestora, statul va cere un comision de garantare dela bănci în schimbul garanţiei de stat.

Conform unor anunţuri anterioare, vor exista o limită inferioarăşi una superioară pentru rata de schimb franc elveţian/forint ungarsub care şi peste care ratele lunare nu vor scădea sau creşte.Limita superioară este aşteptată să fie stabilită la aproximativ190 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO