Ungaria va penaliza firmele care nu majorează salariile

Autor: Catalina Apostoiu 04.05.2011

Ungaria intenţionează să sancţioneze companiile private care nu vor majora salariile în conformitate cu procentul stabilit în cadrul unui acord încheiat între angajatori, angajaţi şi guvern, a declarat un oficial al partidului de guvernământ al ţării, citat de Bloomberg.

"Începând de anul viitor vom recurge la sancţiuni mai dure", a declarat Antal Rogan, preşedinte al Comitetului pe Economie din cadrul Parlamentului.

"Companiile care nu vor implementa majorarea salarială convenită pentru angajaţii cu venituri scăzute nu vor primi comenzi sau subvenţii de la stat."

Companiile care vor majora salariile celor cu venituri scăzute şi medii în conformitate cu acordul vor plăti contribuţii sociale mai mici, veniturile bugetare urmând să fie reduse cu aproximativ 10 mld. forinţi (37,7 mil. euro) pe an în urma acestei măsuri, a declarat Rogan.

Un alt plan al guvernului, susţinerea debitorilor ce întâmpină probleme în a-şi plăti ratele creditelor ipotecare contractate, va costa statul încă aproximativ 15-20 mld. forinţi anual, a precizat Rogan, citat de Portfolio.hu.

El a adăugat că statul va fi dispus să ajute debitorii ale căror locuinţe au o valoare de până în 15-20 mil. forinţi (56.000-75.000 de euro), pentru un nivel ce depăşeşte acest prag susţinerea statului fiind dificil de justificat pe motive sociale.

Modul în care statul poate susţine guvernele locale este să ajute la prelungirea maturităţii datoriilor, a declarat oficialul partidului ungar. De asemenea, va trebui să fie stabilit ce fel de active pot oferi municipalităţile statului în schimbul acestei măsuri.

Statul trebuie să diferenţieze între creditele contractate pentru locuinţe de valoare ridicată şi locuinţe de valoare scăzută, a subliniat Rogan, adăugând că limita superioară pe care statul este dispus s-o accepte este 20 mil. forinţi.

Rogan a declarat de asemenea că statul intenţionează să-i ajute pe cei aproximativ 85% din datornici care şi-au plătit ratele la timp. În cazul acestora, statul va cere un comision de garantare de la bănci în schimbul garanţiei de stat.

Conform unor anunţuri anterioare, vor exista o limită inferioară şi una superioară pentru rata de schimb franc elveţian/forint ungar sub care şi peste care ratele lunare nu vor scădea sau creşte. Limita superioară este aşteptată să fie stabilită la aproximativ 190 de unităţi.