Business Internaţional

Ungaria ţine cu dinţii de Banca Internaţională de Investiţii, considerată banca spion a Rusiei

Ungaria ţine cu dinţii de Banca Internaţională de...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.03.2022, 00:00 248

În paralel cu crearea unei alternative regionale la Uniunea Europeană, Moscova a încercat să dezvolte şi instituţii financiare care să concureze cu cele cu sediul la Washington, Banca Modială şi FMI. Soluţia Moscovei este Banca Internaţională de Investiţii (BII), care-i avea ca membri până la invazia rusă din Ucraina pe Cuba, Vietnam, Mongolia, Ungaria, Cehia, România, Bulgaria şi Slovacia.

În semn de prietenie şi colaborare cu Ungaria, Rusia a mutat sediul instituţiei la Budapesta în 2019. Dar după ce armata rusă a intrat în Ucraina, ţările est-europene s-au retras una după alta din acţionariatul băncii. Doar Ungaria a anunţat că preferă să continue să facă parte din BII, cu precizarea că nu îi este clar dacă îşi va permite acest lucru financiar, scrie Euractiv. Banca de dezvoltare a fost descrisă atunci când  a venit în Europa ca fiind „calul troian al lui Putin“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO