Business Internaţional

Ungaria este hotărâtă să-şi dezvolte industria nucleară şi se aşteapă ca UE să o ajute

Producţia de uraniu tinde să crească la nivel mondial în condiţiile în care numărul reactoarelor nucleare creşte. Foto Shutterstock

Producţia de uraniu tinde să crească la nivel mondial în condiţiile în care numărul reactoarelor nucleare creşte. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

21.11.2013, 19:07 739

Ungaria este hotărâtă să-şi dezvolte industria nucleară, iar premierul Viktor Orban se aşteaptă ca în pofida îngrijorărilor legate de protecţia mediului amplificate de dezastrul de la Fukushima Uniunea Europeană să ajute şi nu să împiedice eforturile ţărilor de a majora capacitatea de producţie de energie atomică. Ungaria vrea să dubleze această capacitate în zece ani.

Lipsa unei direcţii unitare privind energia atomică pare că influenţează abordarea problemei de către Co­mi­sia Europeană şi modul în care aceasta va reglementa şi finanţa dez­voltarea tehnologiei, scrie Budapest Business Journal. Un­garia şi partenerii din grupul Visegrad – Cehia, Polonia şi Slovacia – consideră că acum CE ar tre­bui să fie mai permisivă şi chiar să sprijine energia atomică, văzută ca vitală pentru siguranţa energetică a regiunii.

„Ne aşteptăm ca mai degrabă UE să ajute şi nu să împiedice creşterea capacităţii nucleare din Europa Centrală. Acest sector nu ar trebui să fie reglementat excesiv, iar problema ajutoarelor de stat pentru investiţii în energie ar trebui să fie regândită deoarece credem că energia nucleară este aici discriminată“, a afirmat premierul ungar Viktor Orban după cea mai recentă reuniune a grupului Visegrad. Ungaria, Cehia şi Slovacia îşi extind capacităţile de producere a energiei nucleare, ceea ce contrastează cu politicile altor state europene, mai reticente după dezastrul nuclear de la centrala japoneză Fukushima din martie 2011.

Germania a decis să renunţe complet la energia nucleară în zece ani, în timp ce Italia şi Elveţia au ales să se bazeze pe alte surse de energie. Dar sprijinul faţă de energia nucleară nu se limitează doar la statele din Europa Centrală. Alianţe asemănătoare cu cele de aici se formează în Finlanda şi, mai recent, în Marea Britanie. China are în derulare 30 de proiecte pentru construirea de reactoare nucleare, Rusia zece unităţi, India şase, iar Statele Unite, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din lume, construieşte patru reactoare. Iordania este cel mai nou intrat pe scenă, construindu-şi prima centrală nucleară.

Dezvoltarea energiei nucleare în Ungaria nu este încurajată doar de elita politică, ci şi de populaţie, în condiţiile în care singura centrală nucleară ungară, cea de la Paks, alimentează 40% din consumul anual de energie.

Un studiu recent efectuat de TNS Hoffmann la cererea grupului energetic de stat MVM arată că 76% din populaţia adultă a Ungariei este în favoarea energiei nucleare deoarece aceasta este cea mai ieftină şi nepoluantă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO