Business Internaţional

Un zero buclucas a dat FTSE peste cap

16.05.2001, 00:00 14



London Stock Exchange (LSE) - bursa din Londra - a anuntat ieri ca nu va anula sau reveni asupra valorii indicelui FTSE 100, dupa ce o eroare de tranzactionare a determinat prabusirea acestuia.

Indicele "footsie" al pietei de capital britanice a pierdut 206 puncte, respectiv 3,5%, ajungand la 5.690,5 puncte, dupa ce un zero in plus a fost adaugat la un ordin de vanzare, afirma dealerii chestionati de cotidianul financiar The Wall Street Journal.

Brokerii spun ca banca americana de investitii Lehman Brothers a intentionat sa execute un ordin, in valoare de 30 de milioane de lire sterline (48,6 milioane de dolari), de vanzare a unui pachet de titluri incluse in indicele FTSE 100, dar a facut o greseala, lansand un ordin de 300 de milioane de lire. Ordinul a fost lansat prea tarziu pentru ca eventualii cumparatori sa profite de pe urma preturilor scazute.

Comitetul bursei londoneze a cercetat aceasta eroare si a decis ca valoarea indicelui va fi cea stabilita la inchiderea sedintei, avand in vedere ca tranzactia nu va fi anulata.

Totusi, conducerea LSE nu a putut preciza cauzele acestei scaderi accentuate, afirmand ca investigatiile vor fi continuate, iar brokerul gasit vinovat ar putea fi exclus dintre membrii bursei.

In deschiderea sedintei de ieri, indicele aproape recuperase pierderile, urcand cu 112,4 puncte in primele opt minute ale sedintei.

Totusi, ceilalti indici britanici au avut evolutii slabe, astfel incat se pare ca investitorii prefera sa astepte decizia de azi a Comitetului de Politica Monetara al Federal Reserve - banca centrala a SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO