Business Internaţional

Un trimestru de vis pentru British Petroleum

03.04.2003, 00:00 11

Grupul petrolier British Petroleum, cea de-a doua mare companie petroliera a Europei, a raportat ieri o crestere a profitabilitatii pe primul trimestru la cele doua unitati principale, datorita cresterii pretului global al titeiului si a rentabilitatii mai mari a activitatilor de rafinare.
In primul trimestru al acestui an, pretul unui baril de petrol la bursa de la New York a urcat pana la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani de 40 de dolari pe fondul temerilor legate de razboiul cu Irakul.
Rentabilitatea activitatii de rafinare a crescut datorita reducerii rezervelor globale de combustibil.
BP a vandut petrol la preturi "in mare parte aliniate la schimbarile" preturilor de referinta, iar marja de profit din activitatea de rafinare a crescut de peste doua ori comparativ cu anul trecut, a mentinat compania.
Profitabilitatea activitatii petrochimice a scazut drastic, iar cea din vanzarile de benzina la statii s-a redus fata de valorile anului trecut, in parte din cauza dificultatilor economice generale.
Profitul BP pe primul trimestru al anului este estimat la 3,65 miliarde de dolari de catre analistii grupului bancar Citigroup. Suma ar fi de peste doua ori mai mare decat profitul de 1,58 de miliarde realizat in perioada similara a anului trecut.
"A fost un mediu de afaceri excelent, insa BP probabil ca nu a profitat la maxim ", a spus Peter Hitchens, analist la CAI Cheuvreux. Dupa publicarea raportului, actiunile BP au scazut cu 1,3%. De la inceputul anului, pretul actiunilor BP a scazut cu 2,7%, mai putin decat declinul mediu pe sector, care a fost de 3,3%.

Amenzi de 30 mil. $
Primele patru companii petroliere ale lumii, British Petroleum (BP), Shell, Exxon Mobil si TotalFinaElf, au fost amendate in Franta pentru fixarea prin acord a pretului petrolului vandut la statiile de benzina, informeaza BBC News.
Sucursalele franceze ale acestor giganti petrolieri au fost amendate cu o suma totala de 27 de milioane de euro (30 mil. $) de catre organismul francez pentru protectia concurentei pentru fixarea preturilor la statiile de benzina.
Institutia de regmentare a acuzat grupurile petroliere ca au facut in mod "frecvent si repetat" schimb de informatii pentru a stabili preturile petrolului la pompa, telefonandu-si reciproc de mai multe ori pe saptamana in 1999 si 2000.
"Asemenea practici au favorizat convergenta rapida a pretului la un nivel mai mare decat cel care s-ar fi format liber in conditiile in care fiecare companie si-ar fi aplicat propria politica de pret", au spus reprezentantii organismului de supraveghere.
Gigantul francez TotalFinaElf a primt o amenda de 12 milioane de euro, iar celelalte trei companii au fost penalizate fiecare cu cate 5 milioane de euro.
Insa, grupul francez a negat ca ar fi comis o ilegalitate si a anuntat ca va face apel in justitie impotriva deciziei.
"TotalFinaElf nu a facut altceva decat sa colecteze informatii legate de preturile practicate de ceilalti operatori, ceea ce este o o actiune normala pentru orice companie care activeaza intr-un mediu concurential", a replicat grupul.
Companile petroliere multinationale au fost adesea criticate, mai ales in Marea Britanie, pentru fixarea preturilor la niveluri prea mari si pentru ca adesea nu transfera scaderea pretului de referinta asupra celui practicat la statiile de vanzare. Pe de alta parte, companiile petroliere argumenteaza ca vanzarile de petrol la statii au o marja de profit foarte mica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO