Business Internaţional

Un trader a lasat o gaura de 5 mld. euro in conturile bancii franceze Societe Generale

Un trader a lasat o gaura de 5 mld. euro in conturile bancii franceze Societe Generale

Click pentru imaginea marita

25.01.2008, 17:53 17

Societe Generale, cea de-a doua banca franceza dupa valoarea de piata, a dezvaluit ieri una dintre cele mai mari fraude din istoria industriei financiare, vestea adancind si mai mult criza pe care o traverseaza sectorul bancar mondial, scrie presa internationala. Pierderea, acoperita imediat printr-o majorare de capital, se ridica la 4,9 mld. euro si a fost provocata de un trader responsabil pentru investitiile in instrumente financiare clasice pe piata bursiera europeana.
Traderul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, "a luat - in 2007 si 2008 - o serie de decizii frauduloase, care depaseau cu mult competentele sale", dupa cum a informat banca.
Conform primelor cercetari, traderul a actionat singur si se pare ca nu a obtinut castiguri personale din aceste tranzactii.
Traderul responsabil pentru frauda de la SocGen era angajat intr-o functie fara prea mari responsabilitati, el avand sarcina de a anunta variatiile inregistrate de indicii pietelor bursiere, precum CAC 40 din Franta sau DAX din Germania. El nu era angajat pentru a face predictii in ceea ce priveste directia pietei; ceea ce trebuia sa faca era pur si simplu sa tina sub observatie portofoliul de investitii al bancii si sa parieze in directia opusa evolutiei bursei astfel incat sa minimizeze riscurile.
Oficialii Societe Generale afirma ca traderul si-a recunoscut greseala, "fiind initiata procedura de concediere", inclusiv in cazul superiorilor directi ai acestuia. In acelasi timp, Daniel Bouton, presedintele si directorul executiv al bancii (CEO), si-a depus demisia, aceasta fiind insa respinsa de catre consiliul director.
Incidentul survine la numai cateva luni dupa ce Credit Agricole, unul dintre principalii competitori ai SocGen, a dezvaluit un caz similar, care a costat cea mai mare banca de retail din Franta 230 mil. euro din profitul aferent trimestrului trei.
In urma anuntului de joi dimineata actiunile Societe Generale au fost suspendate temporar de la tranzactionare pe bursa din Paris. Actiunile bancii au scazut cu 4-6%, mult mai putin decat estimarile, deoarece frauda a fost imediat acoperita. In acest moment, banca are o valoare de piata de sub 38 mld. euro, jumatate din cat inregistra in momentul izbucnirii crizei financiare mondiale, in urma cu sase luni.
De asemenea, banca a anuntat si scoaterea din bilant a unor active neperformante de pana la 2,05 mld. euro, stergere cauzata de expunerea pe piata americana a creditelor ipotecare riscante.
Francezii au efectuat imediat o operatiune de majorare de capital de 5,5 mld. euro pentru acoperirea tuturor pierderilor. Majorarea a fost subscrisa de cateva banci americane.
In ciuda pierderilor inregistrate, banca franceza estimeaza ca profitul net pentru 2007 se va situa intre 600 si 800 mil. euro, dividendele platite actionarilor ridicandu-se la 45% din valoarea castigurilor. Rezultatele finale urmeaza sa fie publicate in a doua parte a lunii februarie.
Exista insa o doza de scepticism in randul observatorilor de pe piata in ceea ce priveste conditiile in care s-a desfasurat frauda de aproape 5 mld. euro.
"Imi pare rau, dar mi-e foarte greu sa cred ca un trader a fost capabil sa tina in secret o tranzactie de 4,9 mld. euro fara ca nimeni sa nu observe", a declarat Ion-Marc Valahau, director la Amas Bank din Elvetia.
Agentiile de evaluare Fitch si Standard & Poor's au redus, respectiv pus sub supraveghere, joi dimineata ratingul datoriilor pe termen lung acordat SocGen. Fitch estimeaza ca anul 2008 va fi extrem de dificil pentru SocGen, cu toate ca reprezentantii agentiei spun ca este prea devreme pentru a putea determina in ce masura erodarea reputatiei bancii franceze va afecta capacitatea acesteia de a-si mentine prima pozitie pe segmentul instrumentelor de venituri fixe.
"Fitch intelege ca Societe Generale a fost victima unei fraude din partea unui singur trader, dar etapa in care frauda a fost descoperita pune la indoiala eficienta sistemului de management al riscului", comenteaza agentia.
Analistii spun ca acest episod va avea un impact negativ asupra reputatiei SocGen, fondata in 1864 si recunoscuta pentru profitabilitatea inregistrata de-a lungul timpului.
In urma anuntului actiunile bancii rivale BNP Paribas s-au apreciat, frauda putand conduce la reanimarea ambitiilor BNP de a prelua controlul asupra SocGen.


Din "greseala" unui trader

SocGen a anuntat o frauda de 4,9 mld. euro, una dintre cele mai mari din istoria sectorului financiar.

Traderul si-a recunoscut "greseala", "fiind initiata procedura de concediere", inclusiv in cazul superiorilor directi.

Incidentul survine la numai cateva luni dupa ce Credit Agricole, unul dintre principalii competitori ai SocGen, a pierdut 230 mil. euro in urma unei actiuni similare.

Din cauza expunerii pe piata ipotecara subprime, SocGen a scos din bilant active de 2,05 mld. euro.

Banca isi reface capitalul afectat de pierderile din ambele directii printr-o noua emisiune de actiuni preferentiale, in valoare de 5,5 mld. euro.

Societe Generale estimeaza ca in ciuda pierderilor, profitul net pentru 2007 se va situa intre 600 si 800 de milioane de euro, dividendele platite actionarilor ridicandu-se la 45% din valoarea castigurilor.

Fitch a redus ratingul datoriilor pe termen lung acordat SocGen de la AA la AA-, iar ratingul individual a coborat de la A/B la B.

In urma anuntului, actiunile bancii rivale BNP Paribas s-au apreciat, frauda putand conduce la reanimarea ambitiilor BNP de a prelua controlul asupra SocGen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO