Business Internaţional

Un mistreţ mort i-a îngrozit pe crescătorii de porci din Germania

Un mistreţ mort i-a îngrozit pe crescătorii de porci...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2020, 00:04 5373

Pesta porcină africană, o boală fără leac şi mortală pentru porci, a pătruns în Germania, cel mai mare producător de porcine din Europa. Epidemia de pestă a devastat deja populaţia de porci crescuţi în fermele din China şi face ravagii în Europa de Est.

Ministerul german al agriculturii a confirmat prezenţa pestei la un porc mistreţ găsit mort în estul landului Brandenburg, învecinat cu Polonia, ţară unde boala este de mult timp prezentă. Autorităţile se tem acum că răspândirea epidemiei în Germania ar putea speria cumpărătorii internaţionali şi eroda exporturile. Boala este provocată de un virus care ucide animalul în 10 zile, dar nu afectează sănătatea oamenilor. Cadavrul porcului mistreţ a fost găsit în apropierea graniţei cu Polonia, scrie Bloomberg.

Cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană şi un furnizor cheie pentru piaţa chineză, cel mai mare consumator, Germania a încercat să împiedice propagarea epidemiei pe teritoriul său dresând câini pentru a descoperi mistreţi morţi, construind garduri electrice de-a lungul frontierei de est, îndemnând şoferii să nu arunce resturi de alimente din carne pe fereastră şi reducând populaţia de mistreţi. Confirmarea pestei porcine în Germania, făcută ieri, reprezintă o nouă lovitură dată naţiunii în timp ce aceasta se luptă cu pandemia de COVID-19. Măsurile de lockdown aplicate la nivel naţional în primăvară au scufundat economia în cea mai adâncă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar activitatea nu este aşteaptată să revină la nivelurile de dinaintea crizei înainte de anul viitor.

Regulile internaţionale spun că de îndată ce un caz de infectare cu pestă porcină este confirmat, chiar dacă este vorba de un porc sălbatic, exporturile de carne din ţară sau doar din regiunea unde a fost confirmată prezenţa bolii către state din afara UE nu mai sunt permise.

În cazul livrărilor către China, autoritrăţile germane mizează pe regula regionalităţii. Vânzările din Germania către statele din blocul comunitar sunt încă posibile, dar în anumite condiţii, potrivit organizaţiei de lobby pentru fermieri DBV. Polonia vecină a înregistrat recent o creştere a numărului de cazuri. Conform celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, statul est-european are peste 3.000 de infecţii confirmate, mai ales la mistreţi. Însă zeci de mii de porci domestici au fost ucişi pentru a preveni explozia epidemiei. De asemenea, autorităţile poloneze decimează populaţia de mistreţi a ţării. Boala poate fi răspândită prin contactul direct între animalele bolnave şi sănătoase, prin hrană cu carne infectată şi prin paraziţi. Sistarea sau limitarea exporturilor germane de carne de porc poate avea ca efect scumpirea cărnii pe pieţele internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO