Business Internaţional

Un milion de bugetari americani au fost trimişi în concediu fără plată, după ce SUA a intrat în şomaj tehnic

Un milion de bugetari americani au fost trimişi în...

Autor: Ştefan Stan

01.10.2013, 10:51 2830

Un milion de bugetari din Statele Unite au fost trimişi în concediu fără plată, după ce SUA a intrat în somaj tehnic, pentru prima dată în ultimii 17 ani, scrie Reuters

Agenţiile federale au primit ordin să diminueze costurile din sectorul serviciilor, după ce Congresul nu a reuşit să ajungă la o înţelegere privind bugetul. Parcurile naţionale au fost închise, proiectele de cercetare medicală au fost încetinite şi aproape un milion de bugetari au fost trimişi în concediu fără plată.

Situaţia ridică o nouă serie de întrebări despre cât de capabil este să îşi îndeplinească funcţiile de bază un Congres divizat.   

După ce Harry Reid, liderul majorităţii din Senat, a  respins propunerea Republicanilor pentru buget, Congresul a ratat termenul limită de la miezul nopţii pentru adoptarea bugetului, reprezentanţii ambelor grupuri politice continuând să arunce vina unii asupra altora, pentru a scăpa de acuzaţiile publice şi pentru a-şi păstra curată imaginea pentru alegerile care urmează în 2014.

Dacă Congresul nu va ajunge la o înţelegere pentru o nouă lege a bugetului, oprirea activităţilor din sectoarele vizate ar putea dura câteva săptămâni.

Dezbinările politice ridică de asemenea întrebări dacă Congresul poate să întâmpine termenul limită crucial de la jumătatea lunii octombrie, pentru a creşte plafonul de datorie publică de aproape 17 000 de miliarde de dolari.

Blocajul este punctul culminant al ultimilor trei ani, în care guvernul a fost divizat şi scena politică a devenit din ce în ce mai polarizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO