Business Internaţional

Un magnat chinez vrea la 87 de ani să cucerească Europa

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

08.09.2015, 00:01 926

În timp ce investitorii din întreaga lume se panichează din cauza problemelor din China, magnatul Li Ka-shing din Hong Kong are motive să stea calm: a accelerat din timp, şi pe tăcute, ritmul de reducere a dependenţei de a doua economie ca mărime a lumii, scrie The Wall Street Journal.

Li, supranumit “Superman” în Hong Kong pentru simţul afacerilor dezvoltat care l-a transformat într-unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Asiei, a început în 2011 să-şi reducă portofoliul imobiliar din China. Magnatul de 87 de ani a avut, de asemenea, inspiraţia să-şi direcţioneze cele mai mari conglomerate, Hutchison Whampoa şi Cheung Kong Holdings, către Europa.

În ultimele 18 luni, Li a cheltuit peste 20 miliarde de dolari pe deal-uri ce au inclus achiziţionarea celui de-al doilea mare operator de telefonie mobilă al Marii Britanii, un lanţ de drogherii din Olanda, un producător britanic de vagoane de tren şi fuzionarea companiei sale italiene de telecomunicaţii cu un rival mai mare. Anul trecut, Europa a adus 42% din profitul operaţional al Hutchison, în timp ce ponderea  Chinei s-a redus la 30%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO