Business Internaţional

Un fost presedinte al bursei de la New York a ajuns sef la SEC

12.12.2002, 00:00 9

Administratia Bush l-a nominalizat pe William Donaldson pentru presedintia organismului de reglementare a pietelor bursiere americane (SEC). Donaldson este un veteran al industriei bancare de pe Wall Street, co-fondator al unei banci de investitii si fost presedinte al bursei new-yorkeze (NYSE) si vine la sefia SEC intr-un moment crucial, in care oficialii de la Casa Alba incearca sa restabileasca increderea investitorilor in sectorul corporatist din Statele Unite. Dupa un an de scandaluri financiare si noi acte legislative adoptate de Congres pentru reglementarea sectorului corporatist, organismul independent de reglementare a burselor americane va juca un rol strategic in refacerea integritatii pietelor americane de capital. Harvey Pitt, fostul presedinte, a demisionat dupa 15 luni de gafe aspru criticate de politicieni si presa.
Donaldson, candidatul presedintelui Bush pentru a conduce SEC este implicat intr-un proces de frauda in care este acuzat ca a ascuns erori de contabilitate cand era presedinte la Aetna, cea mai mare companie de asigurari de sanatate din Statele Unite.
Procesul a fost intentat anul trecut intr-o instanta federala de investitorii care sustin ca au fost indusi in eroare de rapoartele financiare care sugerau ca Aetna dispunea de resurse adecvate pentru a acoperi politele, iar Aetna, Donaldson si succesorul lui Donaldson, John Rowe, au cerut judecatorului sa inchida cazul. Expertii juridici sustin insa ca indoielile pe care acest proces le arunca asupra lui Donaldson nu sunt suficient de serioase pentru a periclita nominalizarea acestuia la presedintia SEC.
Avocatul lui Aetna, Michael Carroll, declara ca "presupusa frauda nu implica tranzactii ilegale, utilizare in folos personal a fondurilor companiei, scheme financiare sau fraude contabile. Acuzatiile sustin doar ca rezultatele financiare ale companiei nu s-au ameliorat suficient de repede".
Donaldson trebuie sa fie confirmat de Senat, atunci cand se reuneste din nou, in ianuarie, procedura care se va desfasura, cel mai probabil, fara incidente. Casa Alba trece printr-o perioada de reinnoire a echipei sale economice, dupa concedierea secretarului pentru Trezorerie, Paul O'Neill si a consilierului sef pentru probleme economice, Larry Lindsey.
Institutiile de pe Wall Street, inclusiv bursa new-yorkeza, au intampinat cu entuziasm numirea lui Donalsdon, "unul dintre cei mai respectati lideri ai comunitatii de afaceri americane", cum l-a numit Bush. Totusi, unii observatori atrag atentia ca Donaldson va trebui sa isi dovedeasca independenta fata de industria serviciilor financiare, pentru a nu risca sa fie tinta unor atacuri similare celor carora a fost supus predecesorul sau. Harvey Pitt, fostul presedinte al SEC, a intrat in atentia publica fiind acuzat ca nu a reusit sa fie obiectiv in relatiile cu fostii sai clienti, din perioada cand era avocat la Washington.
Una dintre principalele atributii ale viitorului presedinte va fi numirea sefului comisiei care va reglementa noile standarde americane de contabilitate si audit. Comisia a fost infiintata cu scopul de a supraveghea profesia contabila, dupa un val de esecuri de audit care au dus la colapsul increderii investitorilor in integritatea situatiilor financiare publicate de companii. Pe langa aceasta, Donaldson va mai trebui sa supervizeze implementarea legislatiei privind managementul corporatist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO