Business Internaţional

Un efect neaşteptat al inflaţiei: îi scoate pe politicieni de la putere. Ura oamenilor pentru inflaţie ar putea aduce schimbări de putere la nivel mondial

Un efect neaşteptat al inflaţiei: îi scoate pe...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2024, 23:05 292

Inflaţia a crescut la un maxim pe patruzeci de ani în Europa şi în Statele Unite şi, pe lângă numeroa­sele consecinţe cunoscute, aceasta mai are un efect: înrăutăţeşte semni­ficativ şansele de realegere ale forţelor politice aflate la putere, scrie Portfolio.

Analizând indicatorii de popu­laritate din fiecare ţară, se observă o corelaţie puternică între aceştia şi creşterea inflaţiei. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece legătura a fost deja confirmată de cercetările economice şi politice. Nu asta este cu adevărat neplăcut pentru politicieni, ci faptul că popularitatea lor nu îşi revine imediat nici după scăderea inflaţiei.

Potrivit situaţiei actuale, Joe Biden ar urma să piardă alegerile prezidenţiale din SUA. Partidul con­servator britanic aflat la guvernare are un dezavantaj atât de mare faţă de cel Laburist, încât ar putea suferi o înfrângere istorică la alegerile par­lamentare care vor avea loc într-un an. Popularitatea lui Emmanuel Macron este şi ea într-un punct scăzut, guvernul german condus de Olaf Scholz fiind şi el extrem de nepopular.

Sondajele indică într-o singură direcţie: nu există nicio îndoială că în majoritatea ţărilor occidentale încre­derea populaţiei în partidul de guver­nământ a slăbit iar dacă s-ar organiza acum alegeri, partidele de opoziţie sau candidaţii acestora ar câştiga în multe locuri.

În Turcia, scumpirile dramatice i-au adus preşedintelui Recep Tayyip Erdogan o înfrângere şoc în alegerile municipale.

Erdogan a suferit o înfrângere şoc în faţa principalului partid de opoziţie pe fondul inflaţiei extrem de ridicate şi celor mai mari costuri de finanţare de la preluarea puterii de către acesta cu peste două decenii în urmă, potrivit Bloomberg.

Rezultatele alegerilor arată că turcii s-au întors împotriva partidului de guvernământ în mare parte a ţării, dar schimbările au fost mai drama­tice în zonele urbane. Acest lucru s-a datorat în principal inflaţiei care se menţine ridicată chiar şi după ce Erdogan a permis băncii centrale a ţării să majoreze rata de referinţă a dobânzii la 50%, cel mai ridicat nivel din 2002.

2024 este un an electoral istoric, peste jumătate din populaţia lumii trăind în ţări unde sunt aşteptate ale­geri. Vor fi alegeri naţionale în 40 de ţări, inclusiv în SUA, India, Mexic, Indonezia, Rusia, Pakistan, Africa de Sud, UK, Belgia şi Taiwan.

Ultimele sondaje şi rezultatele alegerilor din ultimii ani sugerează că mulţi lideri actuali au probleme, conform Business Insider.

Există un lucru pe care majoritatea liderilor actuali la nivel mondial îl au în comun şi care ar putea explica popularitatea în scădere a acestora: au condus şi conduc cu toţii într-o eră cu inflaţie ridicată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO