Business Internaţional

Un director al Dow Jones e acuzat de insider trading

10.05.2007, 19:14 10

Autoritatile federale sunt asteptate sa examineze rolul jucat de un director din cadrul Dow Jones in cazul unei posibile scurgeri de informatii confidentiale catre un cuplu din Hong Kong care a fost acuzat de castigarea mai multor milioane de dolari datorita unor informatii preferentiale cu putin timp inainte de anuntarea ofertei de preluare formulate de Rupert Murdoch, scrie International Herald Tribune.
Dow Jones, publisherul cotidianului The Wall Street Journal, deruleaza o ancheta legata de activitatile lui David Li, un director cu vechime in cadrul companiei si bancher in Asia, au declarat surse familiare cu situatia.
Posibila implicare a acestuia in scurgerea de informatii a iesit la suprafata marti, dupa ce autoritatile americane au inghetat conturile cuplului din Hong Kong Kan King Wong si Charlotte Ka On Wong Leung. Cei doi sunt acuzati de a fi obtinut in jur de 8,2 milioane de dolari (6 milioane de euro) din tranzactii "extrem de suspecte" cu actiuni ale companiei Dow Jones.
Cuplul a cumparat 415.000 de actiuni Dow Jones la mijlocul lunii aprilie pe care le-a vandut vineri, la numai cateva zile dupa ce valoarea actiunilor a inregistrat o crestere de 58% in momentul in care a fost anuntata oferta News Corp in valoare de 5 miliarde de dolari.
O parte a achizitiilor de actiuni Dow Jones au fost finantate cu suma de 3,1 milioane de dolari transferata lui Wong de catre tatal acesteia, Michael Leung Kai Hung, un om de afaceri din Hong Kong, pe 18 aprilie, conform documentelor trimise in instanta.
In documente nu se precizeaza cum au aflat cei doi Wong despre oferta pentru Dow Jones. Insa anumite documente indica anumite legaturi cu Li, despre care se stie ca este atat un partener de business, cat si prieten al lui Michael Leung.
Este posibil ca amandoi Wong sa fi aflat despre oferta din alte surse, insa autoritatile vor analiza legaturile dintre cei doi Wong si Li.
Cei doi au inceput sa achizitioneze actiuni Dow Jones pe 13 aprilie, cateva zile dupa ce CEO-ul Dow Jones, Richard Zannino, a informat mai multi directori despre potentiala oferta din partea News Corp. Nu este clar daca Li se numara printre directorii respectivi. Pe 17 aprilie, cuplul acumulase peste 200.000 de actiuni Dow Jones, in valoare de peste 7,18 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO