Business Internaţional

Un cadou neobişnuit din partea Coreei de Nord provoacă dispute între politicienii din Coreea de Sud

Un cadou neobişnuit din partea Coreei de Nord provoacă...

Autor: Petru Mazilu

07.11.2022, 10:49 110

Fostul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in a declarat luni că intenţionează să renunţe la o pereche de câini trimisă de liderul nord-coreean Kim Jong Un drept cadou în urma summitului lor din 2018. Moon Jae-in a invocat lipsa de sprijin din partea succesorului său, potrivit Reuters.

Moon a crescut câinii Pungsan albi numiţi „Gomi" şi „Songgang" de la sosirea lor în Sud şi i-a dus la reşedinţa sa personală după ce şi-a încheiat mandatul în luna mai.

Din punct de vedere legal câinii sunt consideraţi proprietate de stat, dar biroul lui Moon a declarat că i-a fost încredinţată îngrijirea lor în urma consultărilor cu Ministerul de Interne.

Uterior, s-a cerut un amendament legislativ pentru a facilita mutarea şi acordarea unui sprijin financiar. Proiectul a eşuat din cauza „opoziţiei inexplicabile" din partea administraţiei preşedintelui în exerciţiu Yoon Suk-yeol, a anunţat biroul lui Moon.

„Biroul prezidenţial pare să fie negativ faţă de încredinţarea gestionării câinilor Pungsan fostului preşedinte Moon. Dacă aşa stau lucrurile, putem fi liniştiţi în această privinţă, deoarece o astfel de încredinţare se bazează pe bunăvoinţa ambelor părţi... deşi încheierea este regretabilă, având în vedere că sunt animale de companie de care s-a ataşat", a declarat biroul lui Moon pe Facebook.

Cotidianul Chosun Ilbo a citat oficiali guvernamentali şi parlamentari care au confirmat că a existat o dezbatere cu privire la posibilitatea de a-i oferi lui Moon subvenţii lunare în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de woni (1.800 de dolari). Potrivit surselor, discuţiile sunt în curs de desfăşurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO