Business Internaţional

Un brazilian la cârma comerţului mondial: cine este Roberto Azevêdo, noul şef al OMC

Un brazilian la cârma comerţului mondial: cine este...

Autor: Ştefan Stan

08.05.2013, 11:14 786

Brazilianul Roberto Azevêdo a ieşit câştigător în cursa pentru funcţia de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, după ce l-a întrecut pe Herminio Blanco, candidatul favorit al SUA şi UE, conform unor surse apropiate de alegeri, citate de Financial Times.  

Ambii rivali din America de Sud au râvnit la funcţia din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a-şi spori influenţa ţărilor pe care le reprezintă şi pentru a le întări statutul de puteri economice emergente.

Alegerea lui Azevêdo subliniază diminuarea influenţei SUA şi UE, care nu au putut să îşi impună candidatul favorit.

“Era o vreme în care Statele Unite şi UE stăteau într-o cameră şi spuneau “acesta este omul nostru”, şi nimeni altcineva nu avea un cuvânt de spus. Cu siguranţă, acest lucru s-a schimbat”, a declarat Ed Gerwin, un analist de comerţ.

Azevêdo este un diplomat brazilian şi ambasador al OMC. Susţinătorii săi spun că atât cunoştinţele, cât şi sprijinul pe care multe ţări cu economie emergentă i-l acordă ar putea să creeze o punte care să diminueze separarea nord-sud care s-a creat în cadrul OMC.

Totuşi, Azevêdo a apărat de multe ori Brazilia, ţară a cărei poziţii era văzută ca un impediment în cadrul progresului negocierilor multilaterale, spre deosebire de Blanco, care este un susţinător puternic al liberalizării comerţului.

Competiţia pentru a-l succede pe Pascal Lamy, francezul care a deţinut preşedenţia OMC încă din 2005, a fost văzută de mulţi drept un canal de mediere a luptelor pentru comerţ dintre ţările dezvoltate şi ţările în curs de dezvoltare.

Deşi voturile din procesul electoral al Organizaţiei Mondiale a Comerţului sunt secrete, se pare că Statele Unite şi cele 27 de ţări membre UE au decis să-l susţină pe Blanco, dar nu au avut nici o obiecţie împotriva lui Azevêdo. Înainte de votul final, oficialii mexicani au pretins că au obţinut sprijinul Japoniei şi Coreei de Sud, iar Brazilia a susţinut că are China de partea ei. Azevêdo urmează să fie primul director sud-american al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO