Business Internaţional

Un birou cu chirie in scadere? Incercati la Londra

23.01.2003, 00:00 29

Citigroup Inc. si alte firme de servicii financiare ce dispun de spatii libere pentru birouri incearca sa atraga chiriasii cu discounturi si amenajari gratuite de spatii pe masura ce spatiul neinchiriat creste, atingand aproape marimea a 360 de terenuri de fotbal.
Perioadele de scutiri de la plata chiriei oferite chiriasilor in cadrul celui mai mare centru financiar al Europei s-au dublat, spun agentii. Proprietarii din City si Docklands care concureaza in a atrage cat mai multi chiriasi ofera mult mai multe beneficii, cum ar fi amenajari gratuite de spatii si instalari de cablu.
"Cand vremurile sunt grele, proprietarii sunt dispusi sa ofere o varietate de facilitati pentru a atrage chiriasi," a declarat Peter Damesick, director al Insignia Richard Ellis. Spatiul de birouri neinchiriat din centrul Londrei a crescut timp de noua trimestre, a mai declarat acesta.
Citigroup, Lehman Borther Holdings Inc., Credit Suisse First Boston si companii rivale au inchiriat foarte mult spatiu catre sfarsitul anilor '90 si acum incearca sa subanchirieze spatiu pe masura ce opereaza reduceri de personal. Astfel, presiunile cresc asupra proprietarilor de cladiri cum ar fi Canary Wharf Group Plc, ale carui actiuni au scazut cu o treime anul trecut.
Pe trimestrul patru, companiile au inchiriat 30.500 de metri patrati in cartierul financiar al Londrei, cea mai scazuta cifra inregistrata vreodata, conform datelor publicate de Insignia.
Chiriile au atins o valoare de 635 de lire sterline pe metrul patrat in 2001 in City. Acestea ar putea scadea cu 10% anul acesta, de la aproximativ 500 de lire sterline pe metrul patrat si sa continue sa scada in anul 2004, a declarat Andrew Penny, analist al J.P. Morgan Chase & Co.
Cand cererea era foarte mare, proprietarii de spatii putea inchiria birouri goale, chiriasii fiind nevoiti sa-si instaleze singuri cabluri pentru computere, conform agentilor imobiliari.
Spatiul neinchiriat a crescut de patru ori din 2000, sau 15% din total, conform lui Damesick.
"Volumul de tranzactii de pe aceasta piata este foarte scazut," a declarat Philip Pearce, director al departamentului de inchirieri de spatii din cadrul Savills Plc.
In centrul Londrei, spatiul neinchiriat a atins 2 milioane de metri patrati, cea mai mare valoare din 1994.
Un chirias care semna la mijlocul anului 2001 un contract pentru inchirierea unei cladiri de calitate pe o perioada de 15 ani putea obtine scutire de la plata chiriei pe sase luni, spun analistii, in timp ce in prezent proprietarii de cladiri renunta la pana la 40% din venitul din chirii obtinut in primii cinci ani.
Cartierul Canary Wharf, ce detine al doilea mare parc de birouri din lume, ar putea oferi 15 luni de scutire de la plata chiriei in cadrul unui contract de inchiriere incheiat pe 25 de ani, a declarat in luna septembrie George Iacobescu, director executiv al Canary Wharf.
Aceasta zona, dezvoltata in anii '80 si 90 pe un teren pe care se gaseau initial depozite, se afla la est de cartierul financiar al Londrei. Printre companiile care detin sau inchiriaza spatiu in cadrul Canary Wharf se numara Barclays Plc, HSBC Holdings Plc, Credit Suisse First Boston si Clifford Chance LLP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO