Business Internaţional

​Un bancher londonez, Libia şi o factură de hotel de 230.000 de dolari

​Un bancher londonez, Libia şi o factură de hotel de...

Autor: CătăIina Apostoiu

06.03.2016, 16:32 3462

Un bancher londonez angajat de Libia pentru a administra investiţii de peste 800 milioane de dolari a fost dat în judecată sub acuzaţia de a se fi folosit de active pe care această ţară le-a investit înainte de revoluţie pentru a trăi pe picior mare, scrie Bloomberg.

Frederic Marino a fost dat în judecată de FM Capital Partners pentru pierderi pe care acesta le-ar fi generat în perioada în care a condus fondul. Marino a aprobat prime şi alte plăţi de milioane de lire sterline în perioada 2009-2014 cu toate că activele fondului s-au diminuat cu 64,6 milioane de dolari.

Marino este acuzat că s-a folosit de comisioane de performanţă şi management pentru propriul beneficiu înainte de a fi demis în noiembrie 2014. Acesta s-ar fi folosit de asemenea de un card de credit al companiei pentru a-şi acoperi cheltuielile legate de o călătorie cu elicopterul, îmbrăcăminte şi facturi de restaurant. Marino ar fi cheltuit şi 165.000 de lire sterline (230.000 dolari) la hotelul Lanesborough, de cinci stele, incluzând 42.000 de lire sterline pentru parcare, se arată în plângerea formulată de fond.

“Încercăm să rezolvăm toată această încurcătură, astfel încât nu cred că pot comenta”, a declarat Marino, în vârstă de 49 de ani.

Marino a profitat de turbulenţele politice din ţara nord-africană pentru a-şi umple buzunarele, se arată în plângerea fondului, depusă în Londra în decembrie 2014.

În documentele pregătite în scopul apărării, Marino, fost bancher la Bear Stearns şi JPMorgan Chase, susţine că majorările substanţiale de salariu şi prime au fost aprobate în cadrul unor şedinţe la care au participat reprezentanţi ai guvernului libian.

FM Capital Partners cu sediul în Londra a fost constituit în iulie 2009 la scurt timp după ce Marino s-a întâlnit cu CEO-ul adjunct de atunci al Lybia Africa Investment Portfolio, Abdulfatah Sharif, în Libia. Fondul era deţinut în proporţie de 67% de LAP, divizie a Libyan Investment Authority, restul de acţiuni fiind deţinut de Marino. În momentul formării FMCP, LAP deţinea investiţii de peste 800 milioane de dolari, potrivit avocaţilor FMCP.

Problemele au început odată cu revoluţia libiană din 2011. Directorii FMCP desemnaţi de LAP nu au mai participat la şedinţe, Marino şi un coleg al acestuia având libertatea de a lua decizii legate de plăţi şi investiţii pe cont propriu.

În martie 2011, capacitatea FMCP de a tranzacţiona a fost serios afectată în momentul în care LAP a fost plasată sub sancţiunile impuse guvernului lui Muammar al-Gaddafi. Chiar şi aşa, cei doi au profitat de absenţa directorilor pentru a aproba o formulă pentru plăţi “substanţiale” de prime”, susţin avocaţii FMCP.

Cei doi ar fi resetat de asemenea ţintele de performanţe, FMCP putând astfel genera comisioane mai mari.

Marino a primit 240.000 de lire sterline pe an începând cu mai 2011, cu cel puţin 100.000 de lire sterline peste suma la care avea dreptul conform contractului său de angajare. Acesta a primit de asemenea 2,6 milioane de lire sterline sub formă de prime de management şi alte 214.160 lire sterline ca prime de trading, suma la care acesta nu avea dreptul, potrivit FMCP.

Comunicarea cu oficialii libieni a devenit din ce în ce mai greoaie, susţine Marino drept apărare. Totuşi, majorările de plăţi au fost aprobate de către directori.

Investiţiile libiene din timpul şi după căderea lui Gaddafi au devenit obiect al mai multor procese în Marea Britanie. Libyan Investment Authority a acţionat în instanţă Goldman Sachs Group şi Societe Generale, pentru peste 1 miliard de dolari fiecare, încercând să recupereze pierderi din operaţiuni de investiţii eşuate. Ambele bănci contestă acuzaţiile.

Potrivit acuzării, Marino a plătit sume mai mici de bani unor persoane “având legătură cu sau favorizate de el”, inclusiv soţia sa şi un nepot.

În apărarea sa, Marino a susţinut că toate plăţile au fost corect efectuate pentru serviciile oferite. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO