Business Internaţional

Un atac cu drone ruseşti loveşte infrastructura Ucrainei provocând întreruperi de energie electrică

Un atac cu drone ruseşti loveşte infrastructura...

Autor: Laura Buciu

18.11.2023, 14:55 45

Rusia a efectuat un atac major cu drone asupra Ucrainei în cursul nopţii, lovind facilităţi de infrastructură şi provocând întreruperi de energie electrică în peste 400 de oraşe şi sate din sudul, sud-estul şi nordul ţării, au declarat sâmbătă oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 29 din cele 38 de drone Shahed de fabricaţie iraniană lansate de pe teritoriul rus, a precizat forţele aeriene.

Forţele aeriene au precizat într-un comunicat că atacul asupra mai multor regiuni ucrainene a durat de la ora 20.00 (18.00 GMT), vineri, până la ora 4.00 sâmbătă dimineaţa.

Ministerul Energiei a precizat că 416 localităţi din regiunea Odesa, în sud, şi din regiunea Zaporizhzhia, în sud-est, au fost deconectate de la electricitate după ce reţelele au fost avariate în timpul atacurilor.

Iarna trecută, Rusia a bombardat Ucraina cu sute de rachete şi drone, lăsând milioane de oameni fără electricitate, încălzire şi apă în timpul celor mai friguroase luni.

Anul acesta, Ucraina a avut o toamnă neobişnuit de caldă. Dar, pe măsură ce temperaturile încep să scadă, oficialii au îndemnat locuitorii şi întreprinderile să se pregătească pentru noi atacuri ruseşti.

„Nu avem dreptul să ne relaxăm”, a declarat Volodimir Kudrytskiy, şeful operatorului reţelei electrice Ukrenergo, pentru televiziunea ucraineană.

„Cu siguranţă, noi toţi, lucrătorii din domeniul energiei şi forţele de apărare, ne pregătim să respingem posibilele atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice în această iarnă”.

Ministerul Energiei a mai spus că o rafinărie de petrol a fost lovită în regiunea Odesa. O clădire administrativă a fost, de asemenea, avariată, iar un civil a fost rănit în urma atacului, a precizat comandamentul militar din sudul ţării într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În nordul Ucrainei, în regiunea Cernihiv, la graniţa cu Rusia şi Belarus, două clădiri de infrastructură au fost avariate în timpul atacului de peste noapte, a precizat armata.

Ministerul Energiei a declarat că şase localităţi au rămas fără energie electrică în regiunea Cernihiv.

Dronele au vizat, de asemenea, Kievul, în al doilea atac de până acum în această lună, au declarat oficialii, adăugând că toate dronele care se îndreptau spre capitală au fost doborâte în timp ce se apropiau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO