Business Internaţional

Un alt gigant ar putea pleca de la Bochum în ţări care oferă costuri mai mici

Un alt gigant ar putea pleca de la Bochum în ţări care oferă costuri mai mici

Autor: Vlad Popescu

26.03.2012, 09:56 2194

Constructorul auto american General Motors (GM) şi-ar putea extinde capacitatea de producţie în state care oferă costuri reduse, închizând în acelaşi timp fabricile din Bochum, Germania, şi Ellesmere Port, Marea Britanie, potrivit unui document citat de revista Der Spiegel, preluată de Reuters.

Dacă vânzările de autovehicule vor creşte, GM ar acoperi producţia suplimentară necesară cu maşini produse în ţări ca Polonia, Rusia, China, India, Mexic sau Brazilia, scrie Der Spiegel, citând strategia internă a companiei.

Potrivit documentului, GM vrea să crească exporturile din Mexic, Coreea de Sud şi China către Europa cu 300.000 de autovehicule până în anul 2016.

"Nu a fost luată nicio decizie în această privinţă pentru unităţile de producţie auto ale Opel", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al GM Europa, întrebat dacă grupul ar putea muta producţia din Germania.

Un purtător de cuvânt al Opel a afirmat că GM va încerca întotdeauna să profite de oportunităţile oferite de piaţa auto mondială.

Directorul general al Opel, Karl-Friedrich Stracke, a declarat, potrivit ziarului german Bild, că exclude închiderea unor fabrici şi efectuarea de concedieri în viitorul apropiat, însă a notat că "nu există subiecte tabu" în privinţa măsurilor care ar putea fi luate de companie pentru a creşte profitabilitatea.

Surse guvernamentale au declarat vineri pentru grupul media WAZ din Germania că Stracke ar fi notificat guvernul german privind intenţia de a închide fabrica de la Bochum.

"Monitorizăm îndeaproape situaţia şi suntem în legătură cu managementul Opel", a declarat duminică un purtător de cuvânt al ministerului german al Economiei, care a subliniat comentariile anterioare ale şefului Opel, că grupul auto nu va închide nicio fabrică până la finele anului 2014.

Surse apropiate companiei au declarat joi pentru Reuters că Opel ar putea închide două fabrici din Europa pentru a reduce capacitatea de producţie cu 30%, fiind vizate cel mai probabil unităţile de la Bochum şi Ellesmere Port.

Opel are 11 fabrici în şase ţări din UE, potrivit site-ului companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO