Business Internaţional

Ultima zi a lui Jean-Claude Trichet la cârma BCE. Va putea italianul Mario Draghi să ghideze instituţia prin furtuna crizei datoriilor?

Ultima zi a lui Jean-Claude Trichet la cârma BCE. Va putea italianul Mario Draghi să ghideze instituţia prin furtuna crizei datoriilor?
31.10.2011, 00:02 164

Jean-Claude Trichet lasă în ultima zi a mandatului pe care-l deţine din 2003 o moştenire pe care ar putea-o invidia orice şef de bancă centrală, stabilitatea preţurilor şi perspectiva unei inflaţii scăzute pe termen lung, obiectivul pe care BCE l-a urmărit cu îndârjire sub conducerea sa.

"În următorii zece ani, cel mai probabil rata inflaţiei va fi foarte mică. În prezent aşteptările sunt ca ea să se situeze în jurul a 1,8%", a declarat Trichet pentru ziarul german Bild am Sonntag, în unul dintre ultimele interviuri în calitate de preşedinte al BCE, scrie Reuters.

"Acest lucru înseamnă că în zona euro avem o stabilitate a preţurilor. Suntem foarte mândri de acest lucru şi pe bună dreptate, pentru că am realizat ceea ce se aştepta de la noi", a spus el.

Guvernele europene au făcut greşeli grave prin neaderarea la pactul de stabilitate şi de creştere economică, apreciază Trichet.

"Au acţionat în acest mod deşi BCE i-a avertizat să respecte acest criteriu", menţionează Trichet.

El a adăugat că sigur va rămâne activ după terminarea mandatului la şefia BCE. Trichet apreciază, de asemenea, că autorităţile de reglementare ar trebui să încurajeze inovaţiile pe piaţa financiară care să servească economiei reale şi nu să o prejudicieze.

Bancherul a avertizat să nu se impună foarte multe condiţii băncilor, deoarece consecinţa ar fi un impact negativ asupra economiei reale pe care acestea o finanţează.

Trichet este adeptul unei guvernări europene mai puternice, care să facă posibilă implementarea măsurilor necesare în acele ţări care în mod constant nu respectă criteriile de stabilitate şi care astfel pun în pericol stabilitatea financiară din zona euro.

Mario Draghi, un bancher cu experienţa pieţei şi a crizelor


Despre Mario Draghi, apropiaţii spun că viziunile lui economice au fost modelate de provocările cu care s-a confruntat în ministerul de finanţe italian în anii 1990, când Italia a fost exclusă din mecanismul european al ratelor de schimb, precursorul zonei euro, şi, asemenea situaţiei cu care se confruntă Grecia în prezent, se apropia de faliment, potrivit The New York Times.

În Italia Draghi este cunoscut ca "Super Mario", o poreclă pe care a primit-o în anii 1990, când, pe măsură ce Italia se apropia de marginea prăpastiei, acesta s-a transformat în "emblema" publică a ţării în ochii investitorilor străini. A supravegheat una dintre cele mai mari privatizări europene realizate vreodată şi a pregătit calea Italiei pentru a intra în zona euro.

Ideile sale nu sunt lipsite de controverse. Ca oficial italian şi mai târziu ca vicepreşedinte al Goldman Sachs Europa, Draghi a fost un susţinător al statelor şi al instituţiilor precum fondurile de pensii care foloseau produsele derivate pentru a-şi gestiona mai eficient datoriile. În unele cazuri, susţin experţii, aceste tranzacţii au mascat nivelul real al finanţelor Greciei şi Italiei înainte ca aceste ţări să fie acceptate în zona euro.

"Este un adept al pragmatismului", spune Oliver J. Balnchard, director de cercetare la FMI.

Analiştii consideră că este puţin probabil ca Draghi să conteste doctrina iniţială a BCE care cere să se respecte mandatul de inspiraţie germană de luptă împotriva inflaţiei. Pentru că a fost aprobat de conducerea economică şi politică a Germaniei, Draghi va fi constrâns probabil să nu recurgă la abordări neortodoxe.

"Am aşteptări mari în privinţa lui", spune Otmar Issing, influentul economist german şi fost membru al consiliului executiv al băncii centrale.

Insistenţa lui Draghi ca ţările care întârzie realizarea reformelor să fie lăsate să intre în faliment arată o depărtare de la poziţia lui Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO