Business Internaţional

Ultima solutie de relansare a economiei: taierea zerourilor din coada yenului

08.03.2001, 00:00 23



Liderii Partidului Liberal Democrat, care se afla la putere in Japonia, intentioneaza sa demareze un proces de stabilizare monetara, in urma caruia yenului ii vor fi taiate doua zerouri, relateaza agentiile internationale de presa.

Moneda nationala japoneza va deveni de 100 de ori mai valoroasa, ceea ce inseamna ca, avand in vedere ca in prezent dolarul se tranzactioneaza la 118,5 yeni, in viitor cu un dolar se vor cumpara doar 1,185 yeni.

Unii politicieni considera ca majorarea, chiar daca artificiala, a paritatii in raport cu moneda americana sau cu euro, va imbunatati statutul international al yenului.

Schimbarea face parte dintr-un pachet, promis cu mult timp in urma, de modificari politice care vizeaza resuscitarea economiei japoneze, care se confrunta cu multe dificultati.

Insa stabilizarea monetara nu are numai avantaje. Procesul va necesita o cantitate impresionanta de munca pentru actualizarea sistemelor administrative si a retelelor de calculatoare.

Tiparirea noilor bancnote va suprasolicita industria specifica a tarii, iar in timpul perioadei de reconversie, ar putea surveni diverse miscari speculative, care vor afecta stabilitatea yenului.

Ministrul japonez de finante, Kiichi Miyazawa, a negat afirmatiile presei japoneze, declarand ca Guvernul nu intentioneaza sa stabilizeze moneda nationala pentru a revitaliza economia.

Cu toate acestea, liderii partidului de guvernamant insista asupra planurilor de modificare a bazei monetare. Chiar si purtatorul de cuvant al Guvernului, Yasuo Fukuda, a afirmat ca a€oin principiu, nu ar fi o idee rea".

De fapt, se pare ca politicienii japonezi nu stiu ce sa mai faca pentru iesirea economiei japoneze din lunga perioada de declin in care se gaseste de aproape 11 ani.

Situatia economica a condus chiar la o motiune de cenzura impotriva cabinetului Yoshiro Mori, motiune care nu a fost adoptata.

Guvernul si Bank of Japan au limitat optiunile politice pe care le au la dispozitie pentru a lupta impotriva deflatiei, in conditiile in care rata de referinta a dobanzii este deja la un nivel aproape simbolic de 0,15%.

Pe de alta parte, banca centrala nu are aceleasi opinii ca Guvernul in privinta mijloacelor de depasire a dificultatilor financiare.

Saptamana trecuta, pe fondul unor noi rapoarte negative care arata ca economia nu este pe drumul cel bun, Bank of Japan (BOJ) a redus rata dobanzii cu 0,1%, ajungand la 0,15%, de la nivelul anterior de 0,25%.

Productia industriala a Japoniei s-a diminuat cu 3,9% in ianuarie, fata de nivelul atins in luna anterioara, un declin mult mai accentuat decat estimarile analistilor.

"Ne asteptam ca diminuarea sa fie mai mare decat cea preconizata de Guvern, dar nivelul atins a depasit toate previziunile noastre" a declarat Akihiko Suzuki, senior economist la Institutul de Cercetare si Consultanta Sanwa Research.

"Acesta este primul semn clar al faptului ca economia Japoniei si-a incetinit semnificativ cresterea" a afirmat Garry Evans, strategist la HSBC Securities.

"Japonia risca foarte mult sa intre intr-o faza de recesiune" a adaugat Evans. Temerile privind recesiunea, care este definita ca fiind o perioada in care productia economica scade in doua trimestre consecutive, au devenit predominante dupa ce Produsul Intern Brut al statului asiatic s-a diminuat cu 0,6% in al treilea trimestru al anului trecut.

Cifrele pentru ultimul trimestru, care vor fi publicate in aceasta luna, vor arata o crestere modesta in cel mai bun caz.

Piata bursiera japoneza a inregistrat un recul puternic, determinand diminuarea indicelui Nikkei 225 pana la cea mai mica valoare din ultimii 15 ani, in ciuda deciziei BOJ.

Nikkei 225 a inchis la 12.681,66 puncte, in scadere cu 1,57% fata de sedinta precedenta, cea mai mica valoare inregistrata incepand cu 20 noiembrie 1985, cand a inchis la 12.642,89 puncte.

Indicele celor mai reprezentative companii cotate la bursa din Tokyo a pierdut astfel toate castigurile acumulate in perioada boom-ului economic, care l-au adus, in decembrie 1989, la un nivel record de 38.915,87 puncte.

Caderea bursei a fost provocata si de declinul pietei extrabursiere americane Nasdaq, ale carei companii activeaza in marea lor majoritate in sectorul tehnologic, care a pierdut in ziua respectiva peste 4%.

Indicele este urmarit cu mult interes de investitorii japonezi, avand in vedere ca productia industriala a tarii se bazeaza foarte mult pe firmele din domeniul electronic.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO