Business Internaţional

UE netezeste calea Rusiei spre OMC

25.05.2004, 00:00 12

Reprezentantii UE au anuntat, dupa summit-ul bianual de la Moscova, incheiat saptamana trecuta, ca s-a ajuns la un acord cu Rusia care marcheaza sfarsitul a sase ani de negocieri.
Bertie Ahern, presedintele Consiliului European, a salutat intelegerea ca o modalitate de a creste gradul de prosperitate atat al Rusiei, singurul mare stat care nu face inca parte din Organizatia Mondiala a Comertului, cat si al Uniunii Europene. "Acest acord intre UE si Rusia reprezinta un mare pas inainte spre deschiderea pietelor si liberalizarea comertului in Europa", a declarat el.
Uniunea Europeana este primul partener comercial al Rusiei, reprezentand 50% din schimburile sale comerciale.
Dupa o perioada de relatii tensionate in ultimele luni (pe fondul extinderii UE cu 10 state mai spre rasarit), ambele parti sunt dornice sa demonstreze ca parteneriatul poate functiona.
Rusia si-a atins acum unul din principalele sale teluri de natura geopolitica. UE vrea insa ceva in schimb.
"Am vrea ca Rusia sa ratifice Protocolul de la Kyoto in cel mai scurt timp. Uniunea Europeana a subliniat ca negocierile privind aderarea la OMC au mai clarificat problemele legate de pretul energiei, ceea ce ar trebui sa faciliteze semnarea protocolului", a declarat Ahern.
In aprovizionarea cu gaze si produse petroliere, UE depinde in proportie de 20% de Rusia. Moscova, acuzata de practicarea unor preturi discriminatorii, a acceptat sa-si ridice preturile interne la energie, dar intr-o maniera esalonata.
Reprezentantul presedintelui Putin in Europa, Serghei Yastrzhembsky, a declarat in cursul saptamanii trecute ca progresele inregistrate in negocierile privind aderarea la OMC ar putea facilita intr-adevar semnarea de catre Rusia a Protocolului de la Kyoto.
Cu ocazia summit-ului, Vladimir Putin a mai anuntat ca Rusia face progrese in privinta ratificarii acordurilor de vecinatate cu Letonia si Estonia, reactie produsa de promisiunea UE de a respecta drepturile minoritatilor ruse din aceste tari.
 Inainte de a putea adera la OMC, Rusia va trebui sa incheie acorduri bilaterale cu Statele Unite, China si Japonia, care vor ridica propriile lor revendicari. Intregul proces ar mai putea dura astfel inca doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO