Business Internaţional

UE impune Olandei şi Luxemburgului să recupereze subvenţii ilegale acordate Starbucks şi Fiat

UE impune Olandei şi Luxemburgului să recupereze...

Autor: Anca Dumitrescu

21.10.2015, 14:47 31

Decizia comisarului pentru Concurenţă Margrethe Vestager face parte dintr-o campanie a autorităţilor de reglementare din întreaga lume de combatere a evaziunii fiscale, relatează Reuters.

Acordurile speciale prin care taxele datorate de companiile multinaţionale sunt reduse în unele cazuri la aproape zero sunt analizate atent, în condiţiile în care guvernele se confruntă cu un declin al veniturilor.

"Acordurile prin care obligaţiile fiscale ale companiilor sunt reduse în mod artificial nu respectă legislaţia UE referitoare la ajutoarele de stat. Sper ca, prin deciziile de astăzi, acest mesaj să fie auzit de guvernele statelor membre şi de companii", afirmă Vestager într-un comunicat.

Ea a adăugat că toate companiile, mari sau mici, trebuie să plătească taxele corect.

Potrivit Comisiei, Starbucks a beneficiat de o decizie luată de autorităţile olandeze în 2008, iar Fiat de o hotărâre a guvernului olandez, în 2012.

Executivul UE a conchis că profitul taxabil al diviziei Fiat din Luxemburg ar fi putut fi de 20 mai ridicat, în condiţii normale.

Nivelul exact al taxelor care trebuie recuperate trebuie să fie calculat de autorităţile din Luxemburg şi Olanda, în baza metodologiei Comisiei Europene.

Investigaţia de un an de zile a Comisiei se referă şi la Apple, producătorul iPhone, şi retailerul online Amazon. Recent, CE a mai lansat o investigaţie privind facilităţile oferite de Belgia unor companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO