Business Internaţional

UE deschide calea unei dispute in OMC

04.09.2000, 00:00 16



Uniunea Europeana a respins initiativa Statelor Unite de a revizui sistemul de protectie prin taxe, care aduce companiilor exportatoare americane - cum ar fi Boeing Co. si Microsoft - miliarde de dolari in fiecare an, pregatind astfel terenul pentru o posibila disputa in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Comisarul pentru comert european, Pascal Lamy, i-a spus secretarului adjunct al Trezoreriei SUA, Stuart Eizenstat, intr-o scrisoare, ca modificarile pe care Statele Unite le-au facut in iulie la Legea privind corporatiile care au vanzari in strainatate - ce a fost respinsa ca ilegala de OMC ceva mai devreme in cursul acestui an - sunt insuficiente.

Sistemul de protectie prin taxe, chiar si in forma revizuita, incalca reglementarile comerciale care interzic guvernelor sa subventioneze exporturile si extinde beneficiile pe care le acorda dincolo de data-limita de 1 octombrie, pe care OMC a stabilit-o pentru revizuire, in caz contrar urmand sa dea sanctiuni, spune UE.

Propunerea SUA privind noul sistem de taxe aplicat corporatiilor a fost aprobata de comisia specializata a legislativului american in 27 iulie si va inlocui legea existenta, daca va fi aprobata in aceasta luna de catre Camera si Senat.

Noua lege scuteste de taxe o mare parte din venitul obtinut de catre companiile americane prin vanzarea in strainatate de bunuri produse fie in SUA, fie in strainatate, care au componente americane in proportie de cel putin 50%.

Astfel ar oferi exportatorilor americani si subsidiarelor lor externe, o taxa de numai 12,17% aplicata vanzarilor in strainatate, daca indeplinesc anumite conditii - si care reprezinta jumatate din taxa pe care, altfel, ar plati-o pentru vanzarile externe.

Legea care este inca in vigoare - si de care UE spune ca aduce companiilor americane economii de peste 4 miliarde $ - scuteste doar exporturile SUA de taxe, respinse de OMC drept subventie ilegala pentru exporturi.

Respingerea a fost urmarea unei plangeri inaintate de UE in instanta, la care SUA au facut apel si au pierdut. Un oficial european a spus ca noua lege prevede taxarea diferita a vazarilor pe piata interna fata de cele de pe pieta externa, chestiune clar inacceptabila pentru OMC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO