Business Internaţional

UE: Băncile ar putea primi 100 mld. euro pentru a face faţă crizei datoriilor. Ce trebuie să lămurească oficialii: ce înseamnă bancă prea mare pentru a nu fi ajutată?

UE: Băncile ar putea primi 100 mld. euro pentru a face faţă crizei datoriilor. Ce trebuie să lămurească oficialii: ce înseamnă bancă prea mare pentru a nu fi ajutată?

Autor: Adrian Voicu

22.10.2011, 20:03 736

Miniştrii de finanţe sunt aproape de a ajunge la o înţelegere privind alocarea de fonduri suplimentare de 100 de miliarde de euro băncilor europene, existând însă divergenţe aupra modalităţii de salvare pe fondul temerilor privind costurile, informează Reuters.

Mai multe întâlniri au avut loc în weekend pentru dezbaterea situaţiei Greciei şi impactul acesteia asupra sistemului bancar. Sâmbătă, miniştrii de finanţe au căutat împreună o cale prin care băncile europene să fie ajutate pentru a face faţă unei eventuale intrări în default a Greciei.

Oficialii UE au declarat că pentru susţinerea sistemului bancar din regiune sunt necesare aproape 100 de miliarde de euro.

Băncile care nu pot face rost de capitalizarea necesară trecerii peste o eventuală intrare în default a Greciei vor putea apela la guverne sau la Fondul European de Stabilitate Financiară.

Deşi au convenit asupra sumei necesare, oficialii nu au reuşit să convină asupra felului în care susţinerea băncilor se va desfăşura, respectiv a condiţiilor pe care băncile trebuie să le îndeplinească pentru a primi susţinere din partea guvernelor.

În particular, Italia şi Spania nu au vrut să apeleze la programul de ajutor din partea zonei euro pentru a ajuta creditorii mai slabi. Italia Spania şi Portugalia, lovite deja în parte de criza datoriilor suverane şi care plătesc un preţ destul de mare pentru întărirea băncilor, au considerat că un asemenea plan le pune într-un pericol mult mai mare decât sunt puse Franţa şi Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO