Business Internaţional

Ucraina răsuflă uşurată: Situaţia la centrala nucleară este sub control după explozia barajului Kakhovka

Ucraina răsuflă uşurată: Situaţia la centrala...

Autor: Andreea Tobias

06.06.2023, 09:51 56

Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situaţia este sub control, a declarat marţi agenţia de stat ucraineană pentru energie atomică.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, instituţia de supraveghere nucleară a ONU, a scris pe Twitter că monitorizează îndeaproape situaţia, dar că nu există "niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală" care se află tot în sudul Ucrainei, notează Reuters.

Marţi, exploziile de la barajul Kakhovka, din epoca sovietică, aflat pe teritoriul ocupat de Rusia, au dezlănţuit inundaţii într-o zonă care este acum o zonă de război, potrivit forţelor ucrainene şi ruse care se acuză reciproc pentru distrugere.

Energoatom a declarat că atacatorii ruşi au aruncat în aer barajul. Conform Energoatom, nivelul apei din rezervorul Kakhovka a scăzut rapid, reprezentând o "ameninţare suplimentară" pentru unitatea ocupată de ruşi, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

"Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca staţia să primească energie pentru condensatorii turbinei şi sistemele de siguranţă ale centralei nucleare ZNPP (Zaporizhzhia Nuclear Power Plant)", a declarat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

"În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei".

"În prezent, situaţia de la centrala ZNPP este sub control, personalul ucrainean monitorizează toţi indicatorii", a precizat acesta.

Marţi, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene a descris explozia ca fiind un "ecocid" comis de forţele ruseşti. Rusia a acuzat Ucraina pentru incident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO