Business Internaţional

Ucraina: banda de variatie a grivnei va fi majorata

29.04.2008, 20:00 13

Consiliul bancii centrale a Ucrainei a anuntat ca ia in calcul o posibila majorare a bandei de variatie a monedei nationale, grivna, in incercarea de a tempera cresterea inflatiei, scrie Bloomberg.
Petro Poroshenko, presedintele consiliului de conducere al bancii centrale, a declarat ca banda de variatie ar putea fi largita intre valorile 4,90 si 5,30 grivne pentru un dolar, comparativ cu valorile de 4,95 si 5,25 stabilite in prezent.
"Vom majora valorile de tranzactionare, insa acest lucru nu asigura aprecierea monedei", a declarat Poroshenko.
Spre deosebire de majoritatea bancilor europene care se folosesc de modificarea ratelor dobanzii de referinta pentru a tine sub control nivelul inflatiei, banca centrala a Ungariei se foloseste de vanzarea sau cumpararea de moneda straina ca mecanism antiinflationist.
In prezent moneda ucrainiana se tranzactioneaza la o paritate de 5,05 grivnia pentru un dolar, nivel stabilit in aprilie 2005, dupa ce in noiembrie 2004, moneda ucrainiana a atins un nivel minim record de 5,6 grivnia pentru un dolar.
In martie anul acesta, rata inflatiei anuale din Ucraina a atins cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, situandu-se in jurul valorii de 26,2%, alimentata de cresterea preturilor la alimente, precum si de cresterea consumului intern.
De asemenea, banca centrala incearca sa tempereze cresterea inflatiei prin fortarea bancilor comerciale sa limiteze acordarea de credite de consum si sa-si mareasca rezervele de lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO