Business Internaţional

Turismul, victima colaterala a terorismului

27.07.2005, 19:12 32

A doua serie de atentate din Londra nu a provocat victime, iar barbatul impuscat de fortele de ordine la metrou nu avea asupra lui explozibili. Dar incidentele ar putea afecta economia Marii Britanii, care oricum intampina probleme, sustin comerciantii, agentiile de turism si grupurile industriale, informeaza The International Herald Tribune.

London Walks, o companie turistica specializata in turul Londrei, s-a confruntat cu anularea rezervarii facute de un grup de studenti americani, dupa ce patru bombe au fost descoperite joi, la metrou.

Specialistii in turism sunt ingrijorati de posibilitatea ca turistii care planuiau vacante in Londra s-ar putea razgandi. Oficiul pentru Situatii de Urgenta pe Probleme de Turism a estimat ca veniturile provenite din turism vor scadea cu 2 procente, sub asteptarile pentru 2005. Vizitatorii au cheltuit 22,6 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) anul trecut in Marea Britanie, mai mult cu 10 procente fata de 2003.

Calatoriile de weekend in Londra, din alte parti ale Marii Britanii si din tari europene, au scazut cu aproape 7 procente de la atentatele din 7 iulie, a declarat Martin Couchman, director adjunct al Asociatiei Ospitalitatii Britanice.

"Evitam transportul in comun si am inchiriat masini si barci, pentru a asigura un transport sigur", a spus Jeff Thomas, directorul excutiv al unui program pentru studenti. Programul trimite in fiecare an 30.000 de studenti americani in excursii in strainatate. Grupul din acest an isi va schimba rezervarile de la hotel si se va caza in afara centrului Londrei, a adaugat Thomas.

Multi comercianti au inceput deja sa inregistreze o scadere a vanzarilor. Lantul de magazine John Lewis a totalizat o scadere de 8,3 procente a vanzarilor, in saptamana care

s-a incheiat pe 16 iulie, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In saptamana care s-a incheiat pe 8 iulie, vanzarile au scazut cu 11,7 procente. Reactia consumatorilor la un climat de nesiguranta este de a nu cheltui bani, in special pe articole scumpe.

Posibilul declin al turismului si scaderea vanzarilor survine pe fondul celei mai lente cresteri economice inregistrate de Marea Britanie in ultimii 12 ani.

Economia a crescut cu 1,7 procente in cel de-al doilea trimestru, cea mai inceata crestere din primele trei luni ale anului 1993, conform raportarilor Oficiului National de Statistica.

Printre putinii comercianti ale caror incasari au ramas neschimbate se numara Relax, un magazin din cartierul londonez Soho, care ofera aparatura pentru masaje de relaxare.

Vanzarile de pe 22 iulie, a doua zi dupa ultimele atentate, au fost la fel de mari ca in oricare alta vineri, a afirmat proprietarul magazinului.



Comisia Europeana, cu ochii pe banii teroristilor

Comisia Europeana (CE) va cere bancilor din Uniune sa inregistreze numele, adresa si numarul de cont al celor care realizeaza transferuri de bani, relateaza EUObserver. Propunerea a fost facuta ieri, 26 iulie, iar informatiile astfel obtinute de institutiile financiare vor fi transmise autoritatilor si folosite pentru depistarea transferurilor de fonduri catre teroristi si a operatiunilor de spalare de bani. Bancile vor aplica aceasta noua regula chiar si in cazul transferului unor sume nesemnificative, atat in Uniune, cat si in afara acesteia. In situatia in care cei ce intentioneaza sa realizeze un transfer de bani nu isi vor declara datele, bancile fie nu vor realiza transferul, fie vor incheia colaborarea cu clientii respectivi. Statele membre ale UE care nu vor adopta aceasta masura vor fi sanctionate de Comisie. Noua regula propusa de CE este sustinuta si de actuala presedintie a UE,

Marea Britanie. Aceasta, in urma atacurilor teroriste petrecute pe 7 iulie la Londra si soldate cu 56 de morti, a exercitat presiuni pentru luarea unor masuri menite sa impiedice finantarea teroristilor. Propunerea CE se regaseste si pe lista de actiuni antiteroriste ce trebuia aplicate dupa atacurile din martie 2004 de la Madrid, insa, ca multe alte masuri, nu a fost adoptata.

Pe langa regulile propuse de Bruxelles, si tarile membre iau masuri pentru a lupta impotriva terorismului.

Premierul francez Dominique de Villepin si omologul sau britanic, Tony Blair, au cazut de acord asupra unui numar de initiative comune pentru

impiedicarea atacurilor teroriste. Astfel, autoritatile din cele doua tari vor face schimb de informatii referitoare la extremisti si la protejarea posibilelor tinte ale teroristilor. De asemenea, tarile respective vor sa ia masuri impotriva "radicalizarii" comunitatilor musulmane, care constituie aproximativ 3% din populatia Marii Britanii si 8% din cea a Frantei. (Angela Placinta)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO