Business Internaţional

Turismul spaniol poate depasi impactul atentatelor

16.03.2004, 00:00 25



Industria turistica globala ar putea reveni in acest an la un ritm de crestere de 4-5%, iar Spania are capacitatea de a depasi impactul negativ al atentatelor teroriste de la Madrid, considera secretarul general al Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT), Francesco Frangialli.



"Avem indicii ca situatia se imbunatateste la nivel global, iar consecintele atentatelor din capitala spaniola nu vor anihila tendinta pozitiva. Cel mult, aceasta tragedie poate intarzia sau reduce amploarea procesului de redresare, dar credem ca industria turistica va reveni la o crestere de 4-5%", a declarat Francesco Frangialli, in cadrul Targului International de Turism de la Berlin.



Statisticile arata ca activitatea turistica pe plan international s-a diminuat cu 1,2%, in 2003. Potrivit OMT, cea mai mare influenta este pusa pe seama Sindromului Respirator Acut Sever, care a avut ca efect scaderea cu 9% a numarului de sosiri in regiunea Asia-Pacific.



Industria serviciilor turistice a scazut cu 0,5% in 2001, pe fondul incetinirii cresterii economice mondiale si din cauza atentatelor terioriste de la 11 septembrie, si a avansat cu 2,7% un an mai tarziu.



Frangialli a observat ca turistii americani intreprind din ce in ce mai multe calatorii in strainatate, in timp ce fluxul vizitatorilor catre si dinspre regiunea Asia-Pacific se intensifica.



O serie de analisti si-au exprimat opinia ca industria turistica spaniola, care are o contributie de 12% la economia nationala, va fi grav afectata de atentatele de saptamana trecuta de la Madrid.



Altii considera ca tragedia va marca intreaga industrie internationala de profil, daca se va dovedi ca atacul a fost organizat de extremisti musulmani, si nu de organizatia separatista ETA.



OMT, a carei sediu este la Madrid, a remarcat cateva tendinte tot mai pronuntate la nivel international: realizarea rezervarilor cu putin timp inainte de plecarea in vacanta, scaderea duratei calatoriilor si preferinta crescanda pentru turismul intern si regional.



Frangialli a anuntat ca OMT ar putea organiza o reuniune de urgenta pentru a ajuta Spania si alte state sa depaseasca aceste momente dificile.





TUI confirma relansarea turismului



Grupul TUI, cel mai mare tour-operator european, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca vanzarile aferente rezervarilor inregistrate de la inceptul anului sunt cu 3,3% mai mari fata de intervalul similar din 2003, ceea ce confirma redresarea industriei turistice mondiale.



Valoarea rezervarilor pentru sezonul estival este cu 1% mai mare decat in perioada corespunzatoare din 2003, in timp ce numarul de clienti inregistrati la unitati administrate de TUI este apropiat de nivelul stabilit anul trecut.



Incasarile pe perioada sezonului rece au crescut cu 6,1%, iar numarul de clienti a avansat cu 6,4%.



In Germania, pachetele de servicii oferite pe perioada iernii au atras un numar important de turisti, vanzarile aferente majorandu-se cu 2,2%. Pentru sezonul estival, TUI inregistreaza un avans de 1%.



TUI a remarcat tendinte pozitive si in Marea Britanie, a doua mare piata ca importanta pentru tour-operatorul german, Elvetia, statele scandinave si Franta. In acelasi timp, cererea din Olanda, Austria si Irlanda s-a diminuat.





Marriott este satisfacut



Marriott International, cel mai mare grup hotelier din lume, a indicat vineri ca are un prim trimestru satisfacator si ca nu se asteapta ca atentatele care au avut loc joi la Madrid sa ii afecteze activitatile.



Ed Fuller, presedintele Marriott Lodging International, a precizat ca grupul s-a incadrat in previziuni pe unele piete si a avut o evolutie mai buna decat a preconizat pe alte piete, precum Asia. "Inregistram o crestere spectaculoasa in Asia si in Orientul Mijlociu", a mai spus presedintele Marriott Lodging International.



El a apreciat ca atentatele din Madrid nu vor avea repercusiuni asupra Marriott, care isi deruleaza cele mai multe activitati din Spania in statiunile de pe litoral. "Nu cred ca incidentul din Madrid va avea vreun efect asupra Marriott. Nu ma astept sa aiba un impact semnificativ asupra turistilor", a afirmat Fuller.



In februarie, Marriott a anuntat ca a incheiat trimestrul patru din 2003 cu profit, datorita redresarii segmentului calatoriilor de afaceri, dupa o criza de trei ani, si ca nivelul rezervarilor este solid.



"Suntem foarte, foarte optimisti in acest an", a afirmat Fuller, adaugand ca grupul va deschide spatii de cazare cuprinzand 30.000 de camere noi in 2004. Pana in luna mai, Marriott va oferi deja 500.000 de camere. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO