Business Internaţional

Turcii vor să-şi facă propriul "canal Panama"

 Turcii vor să-şi facă propiul "canal Panama"

Autor: Livadariu Andreea

28.04.2011, 12:17 313

Primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat planul de aconstrui un canal care să unească Marea Neagră şi Marea Marmara,pentru a facilita transporturile de petroliere din Rusia, scrieBloomberg.

"Canalul Istanbul", aşa cum se va numi noul proiect deinfrastructură, va costa până la 10 miliarde de dolari (6,2miliarde de euro), iar construcţia ar putea dura aproximativ 8 ani.Noul canal va avea până la 50 de kilometri lungime, 150 de metrilărgime şi 25 de metri adâncime, cu o capacitate de transport de160 de vase zilnic (incluzând tancurile transportatoare depetrol).

În urma noului proiect, care va fi pus la punct în următorii doiani, oraşul Istanbul va fi transformat în "două peninsule şi oinsulă", astfel încât transportul maritim în scop comercial să fiedeviat dinspre Canalul Bosfor către noul canal.

Aproape 2,9 milioane de barili de petrol au fost transportaţizilnic în anul 2009 prin Canalul Bosfor, faţă de 3,4 milioane debarili în 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO