Business Internaţional

Turcia, Ungaria, Serbia, Franţa, UK, Spania, Cipru, Kazahstan, Georgia: Ruşii se relochează şi înfiinţează companii peste tot în Europa, dar şi în Asia Centrală

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2023, 00:06 145

Ruşii au înfiinţat peste 1.300 de firme în Turcia anul trecut, o creştere spectaculoasă de 670% faţă de anul anterior, relevă un raport al Economic Policy Research Founda­tion of Turkey, un think tank, scrie Bloomberg.

Creşterea dramatică a numărului de companii noi cu parteneri ruseşti evidenţiază atractivitatea în creştere a Turciei ca destinaţie pentru banii ruseşti în urma războiului din Ucraina.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a abţinut de la a participa la impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu invadarea Ucrai­nei, Turcia devenind astfel o destinaţie atractivă pentru investito­rii care caută refugiu în faţa sanc­ţiunilor.

În Ungaria, peste 10% din nu­mărul companiilor nou înregistrate anul trecut au capital rusesc, potrivit Daily News Hungary.

În prezent, în Ungaria există 671 de companii ai căror proprietari sunt reprezentaţi de o entitate cu legături cu Rusia sau un cetăţean rus. Ruşii au înfiinţat în permanenţă companii în Ungaria de la pandemie. După începutul războiului, 77 companii cu capital rusesc au fost înfiinţate în Ungaria.

În acest an, însă, doar 3 companii ruseşti fuseseră înregistrate în Ungaria până pe 27 ianuarie.

Mai mulţi antreprenori ruşi im­por­tanţi au părăsit Rusia de la înce­pu­tul războiului. Majoritatea au fugit în Serbia. Peste 1.000 de companii cu capital rusesc au fost înfiinţate în Serbia anul trecut, de peste 12 ori mai multe decât în anul anterior.

Din cauza numărului foarte mare de companii ruseşti care îşi mută afacerile în Serbia, companiile locale găsesc cu greu birouri disponibile de închiriat.

Şi unii fondatori de startup-uri din Rusia au decis să-şi relocheze businessurile şi staff-ul peste graniţe, alegând ţări cu acces la capital, cum ar fi Franţa, Marea Britanie, Spania şi Cipru, notează CNBC.

În acelaşi timp, companiile ru­seşti continuă să se relocheze şi în Asia centrală.

În septembrie 2022, existau 15.400 de companii cu capital rusesc în Kazahstan.

Companiile ruseşti reprezintă aproape toate sectoarele economice, cu excepţia construcţiilor şi financiar.

În Georgia există 17.000 de companii ruseşti, peste jumătate dintre acestea fiind înregistrate după războiul din Ucraina.

De asemenea, 300 de mari companii cu capital rusesc şi aproximativ 2.500 de firme mici ruseşti au fost înregistrate în Armenia în urma mişcărilor de relocare ale firmelor din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO