Business Internaţional

Turbulenţele din Italia ar putea avea efectul unui tsunami pentru zona euro

Economistul Nouriel Roubini: „În Italia este începutul unei furtuni politice. Rezultatul alegerilor semnalează că majoritatea oamenilor se împotrivesc austerităţii“. Mediafax Foto

Economistul Nouriel Roubini: „În Italia este începutul unei furtuni politice. Rezultatul alegerilor semnalează că majoritatea oamenilor se împotrivesc austerităţii“. Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2013, 00:05 1067

Alegerile parlamentare din Italia sunt începutul unei furtuni politice periculoase ca un tsunami care reflectă problemele mai largi ale unei zone euro care trece printr-o frag­men­tare socio-politică serioasă, a declarat eco­nomistul Nouriel Roubini, supra­numit şi Doctorul Doom pentru previziunile lui preponderent pesi­miste.

„În Italia este începutul unei furtuni politice. Rezultatul alegerilor din Italia semnalează că majoritatea oamenilor se împotrivesc austerităţii şi nu doar în Italia, dar şi în Portugalia jumătate de milion de persoane au ieşit în stradă. În Grecia şomajul este de 25%, iar în Spania rata şomajului în rândul tinerilor este de 50%, iar aceştia sunt neliniştiţi“, a afirmat Roubini. El a devenit celebru deoarece a anticipat criza economică mondială. Alegerile parlamentare de luna trecută din Italia nu au reuşit să aducă niciunei for­maţiuni politice suficientă forţă pentru a putea conduce singură, scrie CNBC.

Roubini anticipează noi alegeri în următoarele şase luni, dar preţul vor fi noi dificultăţi pentru cea de-a treia economie ca mărime a zonei euro.

„De această dată starea eco­nomiei se va înrăutăţi având în vedere incertitudinile politice, investiţiile mai mici, mai puţine angajări şi consum mai redus. Este o probabilitate mare ca noile forţe politice din Italia, oricare ar fi combinaţia prin care sunt create, să se împotrivească puternic austerităţii şi ca Italia să-şi facă duşmani din Germania şi BCE“, a spus econo­mistul. El a asigurat însă că în cazul Italiei nu se va aplica scenariul Greciei, ale cărei probleme au pro­vocat anul trecut temeri că zona euro se va destrăma. Italia are o influenţă prea mare în zona euro, a subliniat Roubini.

„Italia nu este Grecia, are in­fluenţă în zona euro şi poate ameninţa credibil Germania spunând că dacă nu-i sunt relaxate presiunile, va ieşi din zona euro“, a mai spus Doctorul Doom.

Fitch Ratings, una dintre cele mai influente agenţii de evaluare finan­ciară, a retrogradat ratingul Italiei cu o treaptă, la nivelul BBBĂ cu pers­pectivă negativă, din cauza rezult­a­tului neconcludent al alegerilor, considerând că acestea au dus la un blocaj politic periculos pentru capa­citatea ţării de a combate recesiunea şi criza datoriilor din Europa.

Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat in­vestiţiilor, şi cu numai o treaptă peste cel al Spaniei, potrivit Bloomberg. „Incertitudinile politice sporite şi lipsa unei susţineri pentru noi măsuri de reformă structurale reprezintă un nou şoc pentru economia reală, aflată în recesiune profundă“, se arată într-un comunicat al Fitch, care subliniază faptul că recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa.

Premierul în exerciţiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei şi apli­carea de reforme menite să echilibreze finanţele ţării. Sub conducerea lui Monti, randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de 10 ani a scăzut cu aproape 50% de la un nivel record de 7,5% atins în noiembrie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO