Business Internaţional

Trump şi-a exprimat dorinţa resetării relaţiilor bilaterale între SUA şi Egipt

Trump şi-a exprimat dorinţa resetării relaţiilor...

Autor: Mircea Olteanu

04.04.2017, 10:33 79

"Vreau să fie clar pentru toată lumea, în cazul în care exista vreun dubiu, că îl susţinem pe preşedintele Sisi. A făcut o treabă fantastică într-o situaţie dificilă. Susţinem Egiptul şi poporul egiptean", a declarat Trump cu ocazia vizitei preşedintelui egiptean la Casa Albă.

Aceasta este prima vizită oficială a lui Sisi în Statele Unite de la alegerea sa în funcţia de preşedinte, în anul 2014. Predecesorul lui Trump, Barack Obama, a suspendat ajutorul american pentru Egipt pentru doi ani, după ce Sisi l-a răsturnat pe preşedintele Mohamed Mursi în urma unei lovituri de stat militare.

Cei doi şefi de stat şi-au exprimat dorinţa de a colabora în domeniul combaterii militanţilor islamici şi au "căzut de acord asupra necesităţii recunoaşterii naturii paşnice a islamului şi musulmanilor din întreaga lume".

Preşedintele Trump a indicat că există "unele lucruri" asupra cărora Statele Unite şi Egiptul nu sunt de acord, însă nu a făcut nicio declaraţie publică în legătură cu situaţia drepturilor omului din Egipt.

Organizaţiile umanitare cer eliberarea lui Aya Hijazi, un cetăţean american de origine egipteană care lucra la o clinică pentru copii străzii, şi care a fost arestat în luna mai 2014.

Hijazi a fost reţinut de autorităţile egiptene timp de 33 de luni, cu toate că perioada maximă de detenţie preventivă în Egipt este de 24 de luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO