Business Internaţional

Trump admite că războiul cu China ar putea duce la recesiune, dar ameninţă să pornească un altul, cu Europa

Trump admite că războiul cu China ar putea duce la...

Autor: Catalina Apostoiu

22.08.2019, 00:05 4348

Zile la rând, preşedintele Trump a susţinut ferm că avertizările cu recesiunea lansate frecvent în presă reprezintă doar o modalitate de a-l submina. Recent însă, acesta şi-a schimbat discursul, recunoscând că războiul comercial purtat cu China ar putea duce la recesiune, dar a subliniat că nu are de ales. În plus, Trump i-a ameninţat din nou pe europeni, declarând că are toate cărţile într-un posibil război, tot ce are de făcut este să taxeze maşinile.

După ce consilierii săi au dat asigurări că „fundamentele economiei noastre sunt foarte solide“ şi că nu poate fi vorba de niciun fel de recesiune, negând de asemenea că se analizează posibile soluţii rapide în caz de durere economică, Trump şi-a schimbat brusc abordarea, recunoscând că o rece­siune pe termen scurt ar putea reprezenta costul războiului său necesar cu China, scrie The Washington Post.

Preşedintele s-a lansat mai apoi într-o apărare aprinsă a deciziilor sale. „Fac asta indiferent dacă cade bine pentru decla­raţiile privitoare la recesiune. Ideea este că cineva trebuia să se ia de China“. Indiferent dacă e bine sau nu pentru ţara noastră, pe termen scurt acest lucru trebuia făcut“, a declarat Trump.

Acesta  a sugerat că face ceea ce trebuia făcut de predecesorii săi. „Viaţa mea ar fi fost mult mai uşoară dacă nu m-aş fi luat de China. Însă îmi place să o fac pentru că trebuie“, a susţinut preşedintele american.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, preşedintele Trump crede că deţine un avantaj puternic. „Să negociezi cu Uniunea Europeană este foarte dificil. Avem toate cărţile pentru că tot ce trebuie să facem este să le taxăm maşinile şi ne vor da tot ce vrem pentru că trimit milioane de Mercedes-uri aici“, a declarat Trump, potrivit CNBC.

Ameninţarea a venit după ce Trump a încheiat un acord cu Uniunea Europeană la începutul acestei luni privind creşterea exporturilor americane de carne de vită. Acordul este unul benefic pentru fermierii americani, puternic afectaţi de intensificarea războiului comercial al SUA cu China. Exporturile anuale de carne de vită scutite de tarife ale americanilor către UE sunt aşteptate să înregistreze aproape o triplare la 420 milioane de dolari ca urmare a acordului.

Preşedintele american a promis să impună tarife pe importurile de autovehicule şi componente auto din UE şi Japonia la începutul acestui an, dar a decis să amâne măsura pentru 180 de zile la mijlocul lunii mai.

Trump se va întâlni cu liderii UE la summitul G7 ce va avea loc în acest weekend în Franţa. Mulţi se aşteaptă ca summitul să se încheie fără un comunicat comun din cauza disensiunilor privitoare la comerţ.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO