Business Internaţional

Trichet primeste unda verde pentru preluarea presedintiei BCE

01.08.2003, 00:00 18

Controversatul bancher francez, Jean-Claude Trichet, gasit recent nevinovat intr-un mare scandal de coruptie din Franta, a trecut ieri de un ultim obstacol in drumul sau catre presedentia Bancii Centrale Europene (BCE): aprobarea sa de catre consiliul de administratie al BCE.
Dupa ce a fost declarat nevinovat in iunie, in urma a trei ani de procese, Trichet a atras sprijinul mai multor guverne din zona euro pentru a ocupa aceasta functie, astfel ca aprobarea candidaturii sale era considerata mai mult o chestiune formala.
Tot ieri, reprezentantii BCE au mentinut rata de referinta a dobanzii la euro la nivelul de 2%, o miscare anticipata de majoritatea analistilor.
Trichet, in varsta de 60 de ani, care a fost nominalizat ca succesor al actualului presedinte al BCE, Wim Duisenberg, inca din 1998, nu a putut prelua postul din cauza  acuzatiilor care i s-au adus de a fi participat la o frauda de acum zece ani.
Spre deosebire de Duisenberg, Trichet este foarte respectat pe pietele financiare, fiind considerat unul dintre cei mai capabili bancheri din lume.   In 1998, el a fost foarte aproape de a fi numit in fruntea BCE, dar guvernul german a refuzat sa accepte un bancher francez la carma economiei europene si a insistat pentru o alegere neutra si anume danezul Duisenberg.



Primul pas: reducerea dobanzilor
Numirea lui Trichet va avea un impact asupra ratelor de dobanda din zona euro, spun analistii, pentru ca dupa preluarea puterii, in noiembrie, primul sau pas va fi sa faca o reducere a ratelor de dobanda. Din acest motiv probabilitatea unei interventii era considerata ieri aproape nula.
Mai mult, in ultima perioada au existat o serie de semnale pozitive din partea economiilor europene, in special a Germaniei, a carei recesiune de lunga durata pare sa se apropie de final.
Rata de referinta a dobanzii din zona euro este in prezent de 2%, dupa ce a fost redusa cu o jumatate de punct procentual la inceputul lunii iunie, si unii analisti sunt de parere ca o noua reducere ar fi fost prematura, mai ales in situatia actuala economica destul de ambigua.
Oficialii BCE au declarat ieri ca economia zonei euro, de 8.000 de miliarde de euro, va inregistra "o redresare graduala" in a doua parte a anului.
Un raport publicat ieri de Eurostat a indicat o scadere peste asteptari a ratei inflatiei anualizate in zona euro la 1,9% pe luna iulie, de la 2% in iunie.



Intre inchisoare si BCE
Jean-Claude Trichet a fost pus sub investigatii oficiale acum trei ani, si a fost acuzat de falsificare de conturi in cazul falimentului bancii Credit Lyonnais, in 1992 si 1993, cand era sef al Trezoreriei franceze.
Crédit Lyonnais s-a lansat intr-o ampla operatiune de expansiune in proprietati si a achizitionat la un moment dat si studiourile de film MGM dupa ce guvernul socialist l-a numit pe Jean-Yves Haberer presedinte al bancii in 1988. Esecul acestor afaceri a costat ulterior statul si contribuabilii francezi zeci de miliarde de euro, inainte ca banca sa fie privatizata in 1999.
Daca era gasit vinovat Trichet risca cinci ani de inchisoare si o amenda de pana la 375.000 de euro, iar  succesiunea atent pregatita pentru presedentia BCE ar fi fost compromisa, subminand si mai mult increderea si asa fragila a investitorilor in aceasta institutie. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO