Business Internaţional

Trichet: Bancherii sa invete din greselile trecutului

11.01.2010, 23:12 19

Institutiile financiare trebuie sa aduca imbunatatiri procesuluide management al riscului, dupa ce acesta si-a doveditdezavantajele in momentul in care criza creditelor a trimiseconomia mondiala in cea mai grava recesiune din ultimii 60 de ani,considera Jean-Claude Trichet, in numele bancherilor centrali dinintreaga lume.

Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, cel care i-aavertizat pe investitori, cu doi ani inainte de izbucnirea crizei,despre pericolul pe care il reprezinta asumarea unor riscuri preamari, isi reitereaza avertismentul, scrie Bloomberg.

"Jucatorii de pe piata si institutiile financiare trebuie saimbunatateasca semnificativ procesul de management al riscului", aspus Trichet, dupa intalnirea de la Basel. "Acest lucru este extremde important".

Trichet si alti bancheri centrali s-au intalnit la sfarsitulsaptamanii trecute cu executivii din sectorul financiar la Basel,Elvetia, dupa ce oficialii s-au aratat ingrijorati ca bancilerelaxeaza din nou conditiile de creditare si isi asuma riscuri totmai mari, incurajati de calmarea turbulentelor de pe piete. Risculrevine in centrul atentiei, dupa ce China a anuntat o crestererecord a creditarii, Goldman Sachs a anuntat castiguri record, iarindicele bursier MSCI World a avansat cu 74% fata de lunamartie.

"In conditiile in care lichiditatea de pe piete este sporita,exista pericolul ca in viitorul apropiat investitorii sa aiba dinnou un comportament orientat catre risc", este de parere CarstenBreski, economist in cadrul ING Group din Bruxelles. "Totusi,bancile centrale se confrunta cu o dilema, pentru ca ele nu potface in prezent nimic altceva decat sa avertizeze bancile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO