Business Internaţional

Trei scenarii pentru Europa de Est

23.02.2009, 00:00 20

Temerile ca tarile aflate in partea estica a Uniunii Europene s-ar putea confrunta cu o criza economica mai ampla s-au intensificat saptamana trecuta, in conditiile in care agentiile de rating si mass-media occidentala au lansat avertismente referitoare la reducerea dramatica a cresterii economice si dezechilibre financiare, scrie Thomson Reuters.

Economistii si guvernele din regiune si-au redus drastic estimarile de crestere economica in ultimele luni.
Temerile au generat vanzari masive de active ale tarilor din regiune, generand deprecieri semnificative ale monedelor acestora, dar si o oarecare reducere a finantarii din partea marilor banci occidentale. In acelasi timp insa, economistii spun ca avertismentele ar putea fi exagerate si subliniaza importanta diferentierii tarilor. Acestia spun ca Polonia si Cehia au cele mai mari sanse de a trece de aceasta "furtuna".
 
Scenariul optimist
 
Conform acestui scenariu, bancile reusesc sa tina sub control riscurile legate de cresterea cazurilor de default si reiau creditarea. Companiile reusesc sa-si plateasca datoriile, sa supravietuiasca crizei, iar gospodariile isi reduc cheltuielile, insa fac fata problemelor legate de rambursarea creditelor ipotecare in valuta sau a altor datorii.
Monedele se stabilizeaza in urmatoarele saptamani, iar strategii UE si FMI iau masuri pentru consolidarea celor mai afectate economii si daca este necesar sprijina marile banci straine. Analistii spun ca vor fi necesare fonduri aditionale pentru sprijinirea sectorului bancar, prin crearea de noi facilitati de credit, intarirea increderii si indemnarea bancilor occidentale sa-si continue operatiunile de creditare pe plan local si extern.
"Aceste lucruri trebuie sa se produca foarte curand, sau vom imbratisa foarte rapid scenariile negative", spune Koon Chow, strateg al Barclays Capital. S-ar opera injectii de capital in banci, operatiuni de swap si ar exista alte masuri din partea BCE si BERD. Ar fi nevoie de sprijin politic la nivel de UE. Nu ar avea loc bailout-uri directe, insa daca o banca ar avea probleme, s-ar lua masuri rapide de sustinere a acesteia.
 
Scenariul moderat
 
Conform scenariului moderat, UE si tarile din Est ar evita o criza serioasa, insa finantarea mai restransa din Vest si dezechilibrele mari ar forta UE si FMI sa acorde finantare mai multor tari. Economiile ar incetini mai dramatic decat se preconizeaza acum, deficitele de cont curent ar urma sa scada. Monedele s-ar putea deprecia in continuare, obligand bancile centrale sa-si apere monedele cu rate ridicate ale dobanzii si alte masuri, accentuand incetinirea cresterii economice. Bancile occidentale ar ramane in regiune, dar si-ar putea reduce bilanturile in tarile considerate mai riscante. Bancile centrale ar injecta lichiditati si ar putea relaxa cerintele legate de rezerve pentru a elibera mai multe fonduri pentru creditare.
 
Scenariul pesimist
 
Majoritatea analistilor se asteapta ca strategii sa intervina inainte ca regiunea sa se apropie cat de putin de cel mai pesimist scenariu.
In cel mai rau caz, refinantarea datoriilor ar ingheta, cazurile de default s-ar inmulti dramatic, companiile intrand in faliment, iar gospodariile neputandu-si acoperi creditele ipotecare, in parte pe fondul deprecierii in continuare a monedelor. Bancile ar intampina probleme grave, cu efecte asupra companiilor-mama sau invers. Tarile nu ar reusi sa se puna de acord cu privire la o reactie coordonata. Bancile straine nu ar rostogoli datorii pentru subsidiarele lor din regiune, iar cresterea creditului ar fi una negativa, afectand gospodariile si companiile, accentuand incetinirea economica si intensificand vanzarile de active din regiune.
Riscul de default ar creste, afectand capitalul bancilor. Unele banci din UE ar urma sa fie nationalizate, iar guvernele le-ar cere sa utilizeze injectiile de capital numai pentru creditare pe plan local. Drept urmare, s-ar produce falimente sau retrageri masive de capital din economiile cele mai expuse, iar guvernele noilor tari membre ale UE va trebui sa caute modalitati de a salva bancile.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO