Business Internaţional

Transportatorii aerieni mai polueaza inca trei ani

12.10.2004, 00:00 14



Impunerea unei taxe pe combustibilul utilizat de aeronave a fost amanata cu cel putin trei ani, ca urmare a negocierilor incordate din culise dintre statele membre ale UE si SUA, la intrunirea Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (Icao), care s-a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute la Montreal, informeaza Financial Times.



Orice incercare de a introduce o taxa pe kerosen va declansa o replica dura din partea companiilor aeriene din Europa, care, in plus, au de dus o lupta dificila cu preturile din ce in ce mai ridicate ale petrolului.



Cateva companii printre care Lufthansa, Air France si British Airways au fost obligate saptamana trecuta sa recurga la majorari de preturi pentru a acoperi cresterile in cheltuielile cu combustibilul.



La intrunirea Icao, agentie a ONU cu 188 de state membre, s-a stabilit ca nici un fel de taxe suplimentare in legatura cu emisiile poluante ale aeronavelor sa nu intre in vigoare pana la viitoarea intrunire a organizatiei programata in 2007.



SUA au cautat sa blocheze orice decizie globala de a introduce o taxa pe kerosen, in timp ce statele membre UE si-au exprimat intentia de a mentine deschise "toate variantele posibile", inclusiv impunerea unor taxe, cu scopul de a reduce emisiile de gaze poluante pentru atmosfera.



Organizatiile care lupta pentru protectia mediului au acuzat SUA, sustinand ca "inca odata incearca sa boicoteze eforturile internationale in directia combaterii schimbarilor climatice".



Secretarul departamentului de transport al Marii Britanii, Alistar Darling, a declarat ca ostilitatea manifestata de o mare parte a statelor membre ale UE, fata de implementarea unor masuri de contracarare a emisiilor daunatoare atmosferei, "complica lucrurile". "Trebuie sa recunoastem importanta problemei cu care ne confruntam si sa luam urgent masurile necesare pentru combaterea acestor emisii poluante", a precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO