Business Internaţional

Transferul secolului: 664 mld. euro

04.09.2001, 00:00 12



Europa se pregateste, in aceasta saptamana, pentru cel mai important transfer de fonduri din istoria sa, in conditiile in care 12 state incep sa distribuie bancilor si magazinelor monedele euro ce vor putea fi utilizate de catre consumatori de la 1 ianuarie 2002, transmite Reuters, preluata de Mediafax.

De la Helsinki la Lisabona, sute de camioane transporta prima transa de circa 50 miliarde de monede si 14,5 miliarde de bancnote in intreaga zona euro.

Oficialii europeni si-au exprimat increderea in legatura cu derularea acestei operatiuni, spunand ca au fost elaborate planuri pentru combaterea tuturor problemelor posibile.

Dar fortele de securitate din unele state au indicat ca masurile planificate nu sunt suficient de stricte pentru a proteja transporturile de eventualele jafuri armate.

In intreaga zona euro, importante dispozitive de securitate au fost mobilizate pentru transportul a 664 miliarde de euro, necesare pentru functionarea economiei de la 1 ianuarie.

In Franta, monedele euro vor fi livrate unui numar de 30.000 de sucursale bancare, 17.000 de oficii postale si 3.500 de sucursale ale Trezoreriei si ale Bancii Nationale.

In Germania, responsabila pentru o treime din livrari, politia va escorta camioanele ce transporta monedele in seifurile Bundesbank. Insa, ca urmare a lipsei de resurse, livrarile catre sucursalele bancare nu vor beneficia probabil de protectia politiei, a indicat asociatia bancara germana.



In patru luni operatiunea se va incheia

Guvernele zonei euro, supervizate indeaproape de Banca Centrala Europeana, s-au consultat timp de mai multi ani pentru a alcatui un calendar adecvat al operatiunii de distributie. Ele spera sa repete succesul de la 1 ianuarie 1999, cand euro a fost lansat ca moneda unica a regiunii pe pietele financiare internationale.

Data de 1 septembrie, cu exact patru luni inainte de "ziua E" (1 ianuarie 2002), a fost aleasa pentru inceperea livrarilor catre sectorul bancar.

In timp ce primele monede au parasit deja seifurile bancilor centrale din Belgia si Germania, cele mai multe state din zona euro vor intra in actiune abia in urmatoarele cateva zile.

In marea majoritate a celor 12 tari, distributia va incepe cu monedele, al caror transport este mai dificil din cauza greutatii, dar care sunt mai putin vulnerabile la eventualele atacuri.

Monedele vor ajunge mai intai la banci, iar apoi la magazine si oficiile postale. Comerciantii din Germania, Austria, Spania si Luxemburg pot primi lichiditati inca din septembrie, daca doresc acest lucru. Bancnotele vor fi distribuite incepand din noiembrie, cand se asteapta sa fie mobilizate forte de securitate mai importante.

Operatiunea masiva de distributie, care va implica politia, firmele de securitate si, in unele cazuri, armata, va constitui un veritabil test pentru zona euro.

O tranzitie lina ar putea stimula aprecierea monedei unice si integrarea Uniunii Europene, in timp ce situatia contrara ar putea afecta serios imaginea Europei, spun expertii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO