Business Internaţional

Toyota incearca sa recupereze terenul pierdut in China

07.09.2004, 00:00 13



Firma japoneza Toyota Motor Corp., al doilea producator de automobile din lume, va fabrica automobile Camry in sudul Chinei, in urma unui parteneriat in valoare de 461 milioane dolari cu firma chineza Guangzhou Auto.



Fondurile alocate de Toyota se adauga altor 13 miliarde dolari proveniti din investitii straine in proiecte din industria auto, care vizeaza triplarea capacitatii de productie a Chinei, la 6 milioane de masini pe an.



Dar exista voci care spun ca, intr-o perioada in care cererea de masini este in scadere, planurile ar putea duce la supraproductie.



Parteneriatul Toyota cu Guangzhou Automobile Group, care prevede o participatie egala a celor doua companii, include productia de modele sedan in prosperul oras Guangzhou din sudul Chinei.



Cele doua firme vor incepe productia la mijlocul anului 2006 si vor avea o capacitate initiala de 100.000 de masini Camry pe an.



Toyota fabrica deja sedanurile sale Vios si Corolla in China, impreuna cu un alt partener, Tianjin FAW Xiali Automobile.



Pe viitor, Toyota si Guangzhou Auto vor construi impreuna o fabrica de motoare auto pentru Toyota, de unde vor proveni motoarele de 2 litri si 2,4 litri pentru modelul Camry.



Gigantul japonez a luat tarziu in considerare productia de automobile in China, unde firmele Volkswagen si General Motors Corp. sunt prezente de mai multi ani.



Vanzarile auto in China au crescut usor in luna iulie fata de iunie, dupa un declin de trei luni, cauzat de masurile economice luate de Beijing pentru a preveni o activitate economica excesiva.



Statul chinez a inceput sa permita producatorilor auto straini sa ofere finantare clientilor, masura care ar putea stimula vanzarile intr-o tara in care mai putin de 20% dintre masini sunt cumparate prin credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels