Business Internaţional

Total si L'Oreal, actionarii-cheie ai Sanofi, sustin preluarea Aventis

10.02.2004, 00:00 27



Total si L'Oreal, actionarii care detin controlul asupra companiei farmaceutice Sanofi-Synthelabo, au semnat un acord prin care si-au luat angajamentul de a sustine oferta Sanofi de preluarea a rivalului sau Aventis.



Sanofi a lansat luna trecuta o oferta de 48 miliarde de euro pentru preluarea Aventis, avand ca obiectiv crearea celui de-al treilea producator de farmaceutice din lume.



Bancherii spun ca pactul dintre Total si L'Oreal au intarit pozitia Sanofi. Acordul, facut public vinerea trecuta, face imposibil ca o alta companie, ca de exemplu Pfizer, sa achizitioneze Sanofi si apoi sa suspende tranzactia cu Aventis.



Saptamana trecuta s-au raspandit zvonuri potrivit carora Pfizer, producatorul american de medicamente, ar pregati o oferta de preluare a companiei franceze. David Shedlarz, directorul executiv al Pfizer, a declarat joi ca este putin probabil ca grupul va face achizitii importante in viitorul apropiat.



Solidaritatea celor doi actionari ai Sanofi se manifesta in conditiile in care Kuweit Petroleum Corporation (KPC), cel mai important actionar al Aventis cu 13,5% din capitalul social, ar fi fost de acord sa discute cu reprezentantii Sanofi pozibila preluare.



KPC a respins initial oferta de cumparare lansata de Sanofi, considerand-o prea redusa si fara sens din punct de vedere strategic. Potrivit publicatiei Die Welt, KPC a stabilit o intalnire cu directorul executiv al Sanofi, Francois Dehecq.



Desi KPC nu a declarat ca este dispus sa vanda pachetul de actiuni detinut, persoane apropiate companiei spun ca Aventis nu se mai afla in centrul operatiunilor in strainatate a KPC.





Timpul e de partea Aventis



Igor Landau, directorul executiv al producatorului franco-german de farmaceutice, a afirmat ca lupta dintre cele doua firme este abia la inceput si ca prelungirea sa este in favoarea Aventis.



"Ne aflam abia la inceputul unui lung proces, care va dura cel putin doua luni, poate sase sau chiar mai mult. Timpul curge in mod clar in favoarea noastra. Pe baza excelentelor rezultate din 2003 si a prognozei de crestere, actionarii vor putea aprecia din ce in ce mai bine valoarea Aventis", a declarat Landau saptamanalului Le Journal du Dimanche.



Joi, grupul a promis o crestere exprimata prin doua cifre a vanzarilor si profitului in urmatorii patru ani, incercand astfel sa contracareze oferta Sanofi.



"In lunile urmatoare, vom lansa noi produse. Pe de alta parte, pe masura ce timpul va trece, piata va deveni tot mai constienta de riscurile care apasa asupra Sanofi", a afirmat Landau.



Printre aceste riscuri se numara concurenta cu un medicament generic careia va trebui sa-i faca fata unul dintre principalele medicamente din portofoliul Sanofi, produsul antitrombotic arterial Plavix.



In acelasi timp, Landau a declarat ca nu este ingrijorat de planurile pentru o reuniune a reprezentantilor Sanofi cu cei ai Kuwait Petroleum Corp. Sustinerea Kuwait Petroleum, care detine peste 13% din actiunile Aventis, este considerata cruciala pentru reusita ofertei Sanofi.



Pe de alta parte, Landau nu crede ca fuziunea ar produce atat de multe beneficii cate a promis Sanofi si a avertizat ca ar putea avea ca efect disponibilizari insemnate in Franta.



Totodata, directorul Aventis a apreciat ca preluarile ostile sunt riscante in industria farmaceuticelor deoarece pot destabiliza relatiile cu alti producatori de medicamente.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO