Business Internaţional

Top 10 cele mai rapide trenuri din lume. GALERIE FOTO

Top 10 cele mai rapide trenuri din lume. GALERIE FOTO

Topul celor mai rapide trenuri din lume

Autor: Alexandru Matei

26.11.2011, 16:17 10201

Trenurile de mare viteză sunt un concurent puternic al avioanelor, dar pe o distanţă ce nu depăşeşte 500-600 de kilometri. Deşi pot ajunge la viteze de aproape 500 km/oră, în majoritatea ţărilor în care există astfel de trenuri, viteza este limitată la valori mult mai mici.

De exemplu, TGV-ul francez circulă cu o viteză maximă de 300-320 km/oră deşi în teste a atins o viteză mult mai mare. Trenurile care circulă cu cea mai mare viteză sunt cele de pe rutele Beijing-Tianjin şi Wuhan-Guangzhou din China, cu 350 km/oră.

Primul tren de mare viteză care s-a dovedit un succes comercial a fost Shinkansen (tren-glonţ) din Japonia, ce a devenit operaţional în 1964.

China a intrat puternic în competiţie anul acesta lansând mai multe linii de mare viteză, dar care însă s-au confruntat cu probleme, ceea ce a umbrit puţin grandoarea proiectului cu care se lăuda guvernul de la Beijing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO