Business Internaţional

Top 10 achiziţii făcute de Google în ultimii 15 ani

Nest Labs — Automatizări casnice

Galerie FOTO

Autor: Alexandru Nanu

16.08.2014, 18:00 1280

Google a cheltuit peste 28 de miliarde de dolari pentru un număr de 163 de companii achiziţionate de la începutul anului 2001 până în prezent, echivalentul a aproape o companie cumpărată pe lună, scrie Business Insider.
Google a cumpărat diverse firme de servicii şi tehnologii, de la companii de cartografiere la servicii de securitate pentru gadget-uri, roboţi de jocuri şi software de recunoaştere facială.
 

1. Nest Labs — Automatizări casnice— 3.2 miliarde  de dolari

În 2011, Google a anunţat un plan de a aduce platforma Android în casele oamenilor, cel puţin pentru a controla becurile sau alte sisteme electronice din casă.

 

2. DoubleClick - Publicitatea online - 3.1 miliarde de dolari

Google a plătit mai mult de 3 miliarde de dolari pentru DoubleClick în martie 2008. Google s-a folosit de serviciile comapniei de publicare a anunţurilor pentru clienţii mari, cum ar fi Coca-Cola, Nike si Apple. Segmentul de publicitate a Google este enorm: aproximativ 95% din veniturile raporatate de Google.

 

3. YouTube — Video sharing — 1.65 miliarde de dolari

Pentru suma de 1.65 miliarde de dolari , Google a obţinut ceea ce a fost, şi încă este, cel mai mare site de partajare video la nivel mondial. Utilizatorii încarcă 100 de ore de conţinut video nou în fiecare minut şi pot câştiga bani doar prin postarea de clipuri video pe YouTube.

 

4. Waze – Softul de navigaţie – 966 de milioane de dolari

Google a preluat compania Waze pentru aproximativ 1 miliard de dolari, deşi compania nu valora atât de mulţi bani la momentul respectiv. Cu toate acestea, cu atât de multe date şi coordonate GPS pe care le deţinea compania, Google a fost în măsură să îmbunătăţească foarte multe din informaţiile sale în timp real de cartografiere cu privire la conditiile de drum şi accidente, precum şi date despre afaceri şi servicii consemnate de către utilizatorii Waze
 

5.DeepMind Technologies — Inteligenţă artificială —650 de milioane de dolari

Google vrea să organizeze datele şi informaţiile multimedia din toată lumea, acesta este motivul pentru care compania a achiziţionat DeepMind Technologies. Software-ul "ascultă coloane sonore şi muzicale şi construieşte descrieri ale percepţiilor lor", poate da calculatoarelor "capacitatea de percepţie corespunzătoare", astfel maşinile pot face lucruri pe care le fac oamenii.
 

6. Boston Dynamics — Robotică —500 de milioane de dolari

Boston Dynamics construia roboţi mobili de cercetare pentru Pentagon, dar acum produc roboţi pentru Google. Compania este condusă de fostul şef Android, Andy Rubin.

 

7. Zagat —Pagina de comentarii pentru restaurante— 151de milioane de dolari

Google a cumpărat Zagat, în septembrie 2011,  în cea mai mare parte pentru obţinerea datelor companiei folosite în diverse servicii Google, hărţi şi inclusiv a informaţiilor din motorul de căutare al site-ului companiei. Google a fost în măsură să concureze cu servicii cum ar fi Yelp, după achiziţia Zagat.

 

8. Titan Aerospace — Drone şi aeromodele—60 de milioane de dolari

Titan Aerospace joacă un rol important în proiect Loon Google, care se străduieşte să aducă conexiune la Internet în regiunile izolate ale planetei.

 

9. Makani Power —Energie verde— 30 de millioane de dolari

Google a investit deja pentru producerea de energie verde înainte de a finaliza achiziţia companiei Makani Power anul trecut. De atunci, Makani a operat în X Labs Google pentru a construi turbine eoliene, care au potenţialul de a produce mare parte din  energie verde. Google are în prezent un prototip de turbină în lucru.

 

10. DNNresearch Inc. — Reţele neuronale — 5 milioane de dolari

Google a achiziţionat un business pornit de trei persoane din Toronto pentru a continua cercetarea experimentală a reţelei neuronale. Compania foloseşte un calculator pentru a simula şi imita procesele unui creier uman, dar o face mai eficient. Google a publicat recent o broşură care descrie modul în care reţelele neuronale pot optimiza operaţiunile în mai multe centre de date la nivel mondial.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO