Business Internaţional

Toata industria financiara britanica a intrat sub aceeasi palarie

05.12.2001, 00:00 15



Cu pantalonii sai dungati, camasa roz si sosetele negre pe care scrie cu verde "Wednesday" (miercuri), Howard Davies arata mai degraba a pensionar britanic excentric decat a supraveghetor feroce.

Cu toate acestea, industria financiara din Londra e destul de stresata de agentia pe care o conduce Davies, comenteaza Wall Street Journal. Functionarul in varsta de 50 de ani este presedintele Financial Services Authority (FSA), organismul de reglementare al pietelor financiare britanice.

Aceasta autoritate a fost investita la sfarsitul saptamanii trecute cu puteri sporite, supraveghind absolut toate institutiile care actioneaza in domeniul financiar, de la banci, brokeri, pana la asiguratori sau societati de administrare a activelor.

FSA, care are 2.000 de angajati, este responsabila de aproape fiecare veriga a imensei industrii de servicii financiare din Marea Britanie.

Noua organisme separate de reglementare au fost combinate intr-o superagentie care va prelua in plus si o parte din atributiile Departamentului pentru Comert si Industrie in ceea ce priveste investigarea tranzactiilor bursiere frauduloase.

Altfel spus, FSA va avea, printre altele, aceleasi responsabilitati care in Statele Unite sunt impartite intre Securities and Exchange Commission, Commodities Futures Trading Commission, Federal Reserve, Office of the Comptroller of the Currency, Federal Deposit Insurance si alte 50 de autoritati de reglementare a activitatii de asigurare din fiecare stat.

Alte state europene privesc cu deosebit interes si se gandesc sa adopte modelul britanic de a reuni comitetele de reglementare a activitatilor bancare, de brokeraj, de asigurare sau de administrare a activelor financiare intr-un singur corp de control.

De altfel, Germania, Austria si Irlanda au inceput deja un proces de consolidare a autoritatilor de supraveghere.

Cu toate ca unele state scandinave au facut acest lucru cu ani in urma, Marea Britanie, ca resedinta a celei mai dezvolate industrii de servicii financiare din Europa, este privita de toate celelalte tari drept primul test serios al acestei variante.

"Structura organismelor de reglementare este o problema fierbinte in acest moment", afirma Rosa Lastra, lector universitar in probleme de legislatie financiara si monetara internationala la Universitatea din Londra.

"Ar fi interesant sa urmezi noul model britanic, dar acest model este relativ recent si nu este inca testat", adauga Lastra.

Chiar daca Davies a castigat sprijinul majoritatii analistilor pentru munca sa de asamblare a FSA, el are in fata un drum cu multe obstacole. Cu peste 10.000 de companii care trebuie supravegheate, agentia ar putea sfarsi prin a trece de la o criza la alta, fara a avea posibilitatea de a-si stabili propria agenda.

Unii avocati sustin ca regulile FSA in ceea ce priveste practicile de piata, formulate ca niste principii largi mai degraba decat ca niste drepturi sau greseli detaliate, sunt prea vagi si ar putea deveni mai oneroase decat cele din Statele Unite.

In acelasi timp, directorii financiari se plang ca FSA se bazeaza tare mult pe hartii, altfel spus, este un organism prea birocratic.

Davies a declarat recent ca nu este un cruciat si nu are de gand sa dea exemple prin pedepsirea celor care au gresit. Agentia, afirma el, doreste sa aiba "o abordare mai ambitioasa in prevenire si nu una la fel de ambitioasa in penalizare".

Totusi, FSA va avea puteri mai mari decat supraveghetorii anteriori daca vrea sa devina dura. In plus, reglementarile privind abuzurile au devenit mult mai stricte, iar autoritatea spune ca poate penaliza managerii care nu reusesc sa-si conduca bine firma atunci cand lucrurile merg mai prost.

Mai mult, agentia va putea penaliza firmele care nu o avertizeaza in legatura cu tranzactiile care aduc a spalare de bani. FSA are dreptul sa publice numele companiilor care incalca regulile.

De altfel, Davies a enervat deja destule persoane cand a publicat un tabel comparativ intre comisioanele practicate de mai multe fonduri de investitii sau de pensii, numindu-i pe cei care nu au oferit asemenea informatii.

Multe companii incearca inca sa se adapteze noilor cerinte si au inceput ample procese de reorganizare interna. Departamentele de resurse umane au serios de lucru, solicitand CV-uri si descrieri detaliate ale postului pentru a putea demonstra ca angajatii sunt "pregatiti adecvat", asa cum cere FSA.



Ce supravegheaza FSA -Autoritatea serviciilor financiare:

* Banci

* Companii de asigurari

* Bursa

* Fonduri de investitii

* Brokeri, dealeri, traderi

* Firmele de consultanta financiara

* Societati de investitii imobiliare

* Cooperative de credit

* Uniuni sindicale de credit

* Societati financiare mutuale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO