Business Internaţional

Titeiul si aurul cresc in continuare, dolarul scade

02.06.2004, 00:00 10

Pretul barilului de titei a crescut cu un dolar si jumatate, ieri, dupa ce un atac al militantilor islamisti din Arabia Saudita s-a soldat cu moartea a 22 de persoane si a accentuat teama legata de instabilitatea politica in cel mai mare stat exportator de titei din lume.
Titeiul, in SUA, s-a scumpit cu 1,62 dolari, fiind cotat la 41,50 dolari/baril, iar pretul titeiului Brent a urcat la Londra cu 1,85 dolari si a ajuns la 38,45 dolari/baril.
Traderii se tem ca atacurile troriste din ultimele zile pot reprezenta inceputul unei ofensive concertate a gruparii Al-Qaida menita sa intrerupa livrarile saudite de titei, intr-un moment in care cotatiile petroliere sint deja suficient de ridicate pentru a periclita cresterea economica mondiala.
Cu preturile aproape de maximul pentru ultimii 21 de ani atins recent, de 41,85 dolari/baril, atacul reaminteste cit de vulnerabile sint livrarile mondiale de titei.
Ministrii din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-au reunit ieri la Beirut pentru a discuta o eventuala majorare a productiei cu pina la 2,5 milioane de barili pe zi (11%).
Euro castiga teren asupra dolarului pe fondul celei mai accelerate cresteri, in luna mai, a productiei manufacturiere din cele 12 state din zona euro, din octombrie 2000. Cursul de marti era de 1,2242 dolari pentru un euro.
Dolarul s-a depreciat si fata de francul elvetian.
Aurul, preferat de unii investitori in situatii de instabilitate politica, a crescut in continuare, ajungand pana la 396,20 dolari uncia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO