Titeiul si aurul cresc in continuare, dolarul scade

Autor: Ioana Leaua 02.06.2004

Pretul barilului de titei a crescut cu un dolar si jumatate, ieri, dupa ce un atac al militantilor islamisti din Arabia Saudita s-a soldat cu moartea a 22 de persoane si a accentuat teama legata de instabilitatea politica in cel mai mare stat exportator de titei din lume.
Titeiul, in SUA, s-a scumpit cu 1,62 dolari, fiind cotat la 41,50 dolari/baril, iar pretul titeiului Brent a urcat la Londra cu 1,85 dolari si a ajuns la 38,45 dolari/baril.
Traderii se tem ca atacurile troriste din ultimele zile pot reprezenta inceputul unei ofensive concertate a gruparii Al-Qaida menita sa intrerupa livrarile saudite de titei, intr-un moment in care cotatiile petroliere sint deja suficient de ridicate pentru a periclita cresterea economica mondiala.
Cu preturile aproape de maximul pentru ultimii 21 de ani atins recent, de 41,85 dolari/baril, atacul reaminteste cit de vulnerabile sint livrarile mondiale de titei.
Ministrii din Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-au reunit ieri la Beirut pentru a discuta o eventuala majorare a productiei cu pina la 2,5 milioane de barili pe zi (11%).
Euro castiga teren asupra dolarului pe fondul celei mai accelerate cresteri, in luna mai, a productiei manufacturiere din cele 12 state din zona euro, din octombrie 2000. Cursul de marti era de 1,2242 dolari pentru un euro.
Dolarul s-a depreciat si fata de francul elvetian.
Aurul, preferat de unii investitori in situatii de instabilitate politica, a crescut in continuare, ajungand pana la 396,20 dolari uncia.